(Foto) Corbii de Piatră, mănăstirea din România săpată în stâncă, singurul lăcaş de cult din țară care are două altare funcţionale pe acelaşi naos

(Last Updated On: July 27, 2018)

Corbii de Piatră este cea mai veche mănăstire rupestră din România (datează din secolul XIV), ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură. Este construită direct în stâncă. Mănăstirea se află la aproximativ 50 de kilometri de Piteşti şi 170 km de Bucureşti, într-una dintre cele mai frumoase comune din Argeş – Corbi, mai precis în satul Jgheaburi.

Mănăstirea rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată într-un perete masiv de stâncă, înalt de circa 30 m şi lung de 14,5 m. Corbii de Piatră este singurul lăcaş de cult din Romania care are două altare funcţionale pe acelaşi naos, potrivit Adevarul.


(foto: Izabela Dinu)

A existat supoziţia că cele două altare ar fi fost construite pentru a servi atât cultului ortodox, cât şi celui catolic. Însă aspectul lor bizantin infirmă această supoziţie, împingând vechimea construcţiei în primul mileniu al erei creştine.

Există voci între specialişti care plasează săparea acestui locaş chiar în vremea persecuţiilor împotriva creştinilor. Argumentul lor ar fi intrarea minusculă în biserică (sub 1 metru înălţime), care ar fi fost perfect adaptată acelor vremuri şi uşor de camuflat.

Stoica Marcela: „Manastirea Corbii de Piatra -Arges-vatra stramoseasca cu radacini adanci in tot ce e frumos si bun,in credinta nestramutata a celor care ne-au zamislit si pe care-i iubim,pentru totdeauna!”

Din cauza umidităţii foarte ridicate din interior – 95% – pentru restaurare ar trebuie tehnologie avansată, iar costurile s-ar ridica la multe miliarde.