Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici. Tradiţii şi obiceiuri de 9 martie. Ce nu trebuie să faci în această zi

(Last Updated On: March 8, 2018)

Sărbătoare importantă vineri, 9 martie. Creștinii sărbătoresc ziua sfinților 40 de Mucenici, zi în care se consumă tradiționalii mucenici în formă de 8. Aceștia sunt duși dimineața la biserică pentru a fi binecuvântați.

Ce nu trebuie sa faci de Sfintii 40 de Mucenici
Este ideal sa respecti sarbatoarea pentru a avea parte de sanatate si prosperitate in timpul anului. Se spune ca cei care nu respecta aceasta sarbatoare vor boli timp de 40 de zile. Numarul acestor zile este egal cu numarul mucenicilor sarbatoriti pe data de 9 martie.

Crestinii nu trebuie sa se implice in anumite treburi in casa. Nu trebuie sa se spele haine in ziua aceasta si nici nu se face curatenie in casa. Singurele lucruri permise sunt cele care tin de agricultura. Se spune ca ceea ce ce oamenii seamana in ziua Sfintilor 40 de Mucenici va rodi de 40 de ori mai mult, potrivit Romania TV. De asemenea, pe 9 martie este bine sa scoti plugul pentru arat.

Se spune ca in ziua aceasta este bine sa bei 40 de pahare de vin, sau macar sa gusti bautura. Sau mai exista o varianta potrivit careia poti fi stropit cu aceasta bautura. Daca nu vei respecta traditia, atunci nu vei avea putere de munca pe parcursul anului.

Este bine sa incerci sa te intelegi cu toata lumea, sa nu te certi cu nimeni. Iar daca esti certat cu cineva, atunci incercati sa va impacati. Se spune ca certurile din aceasta perioada vor fi responsabile pentru problemele sufletesti de peste an.

Din cele mai vechi timpuri, în ziua de 9 martie, gospodinele pregătesc mucenicii, sfințișorii sau măcinicii ce urmează a fi împărțiți oamenilor săraci, rudelor sau vecinilor pentru pomenirea morților dar și pentru a avea belșug.

Aceștia se pot prepara fie fierți în apă, cu nucă și scorțișoară, așa numiții mucenici muntenești sau făcuți în forma cifrei opt, din cocă de cozonac, cu miez de nucă și miere, binecunoscuții mucenici moldovenești. Tot în ziua sfinților 40 de Mucenici, poarta cerului se deschide și morții se spune că se întorc la casele lor.

Odată cu data de 9 martie, se încheie perioada cunoscută ca Zilele babelor și se intră în Săptămâna Moșilor. Tot atunci au loc și Focurile de Măcinici, benefice pentru curățarea spațiului de forțele malefice a ultimei zi a vechiului an.

Rețeta de mai jos este din zona Moldovei, iar ingredientele necesare pentru mucenici moldoveneşti sunt, potrivit b1.ro:
Pentru aluat:
1kg de făină de calitate;
4 ouă;
5 linguri de miere;
0,5l de lapte dulce;
50g de drojdie proaspată;
100g de unt;
sare; zahar vanilinat.

Pentru sirop:
2-3 linguri de zahăr;
4 linguri de miere;
200 ml apă;
esență de rom
zeama și coaja de la o lămâie;
miez de nucă

Mod de preparare
Mai întâi se amestecă ouale, laptele, mierea, zahărul, untul topit, drojdia si zaharul vanilinat, iar apoi se încorporează făina. Din aceste ingrediente se framântă bine o coca care se lasă să crească până ce-și dublează volumul.

Aluatul crescut, se împarte în bucatele și se formează colăcei sub forma cifrei opt. Se pun mucenicii într-o tava tapetată cu unt și făină, apoi se ung cu ou batut si se coc la foc potrivit pană se rumenesc.

Cât timp mucenicii se coc se pregătește siropul. Amestecă toate ingredientele menționate mai sus, iar dacă doriți sa fie mai dulce, mai adăugați 2 linguri de miere.

După ce s-au copt mucenicii se scot din cuptor, se lasă puțin la racit, apoi se însiropează și se presara nuca macinată din abundență pe deasupra.