La noapte vine Moş Nicolae! Ce să nu dai cadou ca să nu ai ghinion

(Last Updated On: December 5, 2017)

Miercuri, 6 decembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae. Copii însă se vor bucura din această seară de cadouri. Darurile sunt pentru cei cuminți. Pentru copiii neascultători, Moș Nicolae are pregătită câte o nuielușă, pentru a-i atenționa să fie ascultători.

Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toată creştinătatea, este sfântul iubirii. A fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu şi un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli.

În tradițiile românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb (trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii), păzește Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură, ajută văduvele, orfanii și fetele sărace, este stăpânul apelor și salvează de la înec corăbierii, apără soldații pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor, potrivit Agerpres.

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcție de crenguța care a înflorit, se așteaptă recolta de fructe în noul an. La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

Potrivit tradiţiei, obiectele ascuţite, obiectele de culoare neagră şi trusele de cosmetică nu sunt recomandate a fi dăruite, deoarece se spune că aduc ghinion. Totodată, evitaţi să dăruiţi mărgele, motivul fiind acelaşi.