La Mulți Ani de Sfinţii Mihail şi Gavril! Ce e INTERZIS să faci azi

(Last Updated On: November 8, 2017)

Astăzi, 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Mihail și Gavril, cei doi arhangheli purtători de sabie ca simbol al biruinței. Aceștia sunt, potrivit credinței ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai.

In Ajunul sau in ziua Arhanghelilor se fac pomeni si se aprind lumanari, atat pentru vii, cat si pentru cei disparuti fara lumanare; lumanarea va lumina in veci pe inecati, spanzurati, sau morti din alte pricini.

Finii merg cu colacei la nasi.

Cei care vor lucra in aceasta sarbatoare se vor chinui rau inainte sa moara, informează antena3.ro

Turta arietilor In Transilvania se coace turta arietilor (nume dat berbecilor despartiti de oi). In aceasta zi se amesteca din nou arietii cu oile si se fac turte din faina de grau sau malai – turte purtatoare de fecunditate – care, dupa coacere, se arunca intre oi.

Daca turta cade cu fata in sus, inseamna ca oile vor fata miei sanatosi; daca turta cade cu fata in jos, este semn ca le va merge rau.

Legendă Sf. Mihail.

Sf. Mihail ar fi fost la inceput un slujitor al diavolului, iar Sf. Petru incerca sa-l atraga pe calea cea buna. Mihail insa continua sa refuze, intrucat nu se considera demn de aceasta. Intr-o zi insa, in timp ce sfantul se afla la scaldat impreuna cu diavolul, Dumnezeu a inghetat apa. Mihail a incercat sa zboare, dar diavolul a spart gheata sub care ramasese prins si a incercat sa-l aduca inapoi. Diavolul a fost trasnit de Sf. Ilie si astfel Mihail a ajuns de-a dreapta lui Dumnezeu, devenind primul sfant.