Rusalii! Obicei unic în România, vechi de 500 de ani. „Udatul Nevestelor în râu”

(Last Updated On: June 3, 2017)

Mii de români participă an de an, în a doua zi de Rusalii, la obiceiul “Udatul nevestelor” în râul Gurghiu, un obicei unic în România, pe care localnicii îl păstrează cu sfințenie din moși strămoși.

“Udatul nevestelor” este un obicei dedicat tinerelor soții, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, și are ca scop fertilitatea și norocul femeii. După ce soții bat palma cu dansatorii pentru a nu le fi udate foarte tare soțiile, iar soțiilor lor li se udă doar pantofii, alaiul revine în zona de lângă pod și continuă jocul, scrie realitatea.net

“Obiceiul care este în fruntea tradițiilor populare din Hodac este ‘Udatul nevestelor’. De când datează aceste obicei nimeni nu poate spune, dar cu certitudine datează de sute de ani în Hodac. Și asta numai dacă ne gândim că această comună a fost atestată documentar de aproape 460 de ani, pentru că hodăceanul știa să își păstreze obiceiurile. Obiceiul se ține la ‘Podu’ ăl mare”, exact la intrarea în comună — înainte era un pod mare, din lemn, acoperit cu șindrilă—, iar la acesta participă tot satul, dar și oameni din zonă.

Fetele căsătorite de la Rusaliile de anul trecut, până la Rusaliile de anul acesta sunt jucate de alți bărbați decât soții lor. În fruntea jocului se află prima femeie care s-a căsătorit, iar bărbații, în ritm de dans, le conduc la râu, iar la semnul bărbatului de la prima pereche, care strigă tare ‘În apă cu ele, mă’, nevestele tinere sunt luate în brațe și băgate cu picioarele în apă.

Soții lor intervin prompt și nu lasă ca ele să fie udate, făcând un târg cu bărbatul care le joacă nevasta. Târgul constă în băutură. La încheierea târgului, femeile sunt udate pe pantof. Se spune că dacă vor fi udate ele vor fi naște copii frumoși și sănătoși”, au declarat organizatorii manifestării de anul trecut.

Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru toţi creştinii. Această sărbătoare marchează coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Conform scrierilor din Noul Testament, acest eveniment s-a întâmplat în ziua rusaliilor evreieşti, la 50 de zile de la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Tocmai de aceea această sărbătoare creştină este cunoscută în rândul credincioşilor şi sub numele de Cinzecime.