(Video) 40 de ani de la marele Cutremur care a distrus o parte din România. Vezi un video filmat imediat după cutremur de Agenţia de ştiri Associated Press

(Last Updated On: March 4, 2017)

Cel mai mare cutremur din istoria recentă a României a avut loc pe data de 4 martie 1977. În acea zi, la ora 21.22, seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, a lovit țara noastră.

Cutremurul a fost devastator. În București au cazut 32 de blocuri si cladiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. La Ploiesti au fost distruse în jur de 200 de locuinte, alte 2.000 fiind grav avariate; iar în judetul Buzau, au fost afectate în jur de 1.900 de clădiri.

Ivan Patzaichin şi-a amintit de cumplita noapte. Pe sportiv, acum în vârstă de 67 de ani, cutremurul l-a prins cu echipa de kaiac-canoe a României în cantonament la Snagov.

”Aproape tot timpul eram în cantonament la Snagov. Evident și pe 4 martie 1977 mă aflam cu echipa în cantonament. Cutremurul m-a prins în cameră, uitându-mă la filmul care se difuza la TVR. Imediat am sărit din pat, și am ieșit afară pe geamul de la ușă.

Ne-am întâlnit cu toții în curtea interioară. Eram speriați, dar nimeni n-a pățit nimic. O singură colegă s-a tăiat la mână, în momentul în care a ieșit din cameră. Aveam mașină pe atunci. Am sărit în mașină și am fugit la București. N-am făcut mai mult de 20 de minute.

Când am ajuns acasă, mi-am găsit soția tremurând în pijamale, în curte, cu fetița de două săptămâni în brațe”, a declarat ”Amiralul”, pentru Libertatea.

Imagini noi cu urmările acestui cutremur au devenit accesibile și românilor. Agenţia de ştiri Associated Press şi-a digitalizat arhiva video, oferind spre vizionare peste 1.7 milioane de reportaje şi materiale video needitate. Printre acestea se găsesc şi imagini din ţara noastră, multe dintre ele fiind accesibile în premieră românilor, informează adevarul.ro

În reportajul realizat la cutremurul din 4 martie 1977, reporterii AP au vorbit cu supravieţuitorii care au rezistat mai multe ore sub dărâmături, surprinzând deruta, frica şi speranţa oamenilor: o femeie rănită declară în limba fanceză că speră ca soţul ei să fie doar rănit. De lângă ea, un medic spune în engleză că bărabtul e mort.

Vezi video aici:

Ai simțit cutremurul de atunci? Cum a fost?