De 100 de ani! Tezaurul României la Moscova. 2,9 miliarde de euro, valoarea lui astăzi. Va mai fi recuperat el vreodată?

(Last Updated On: March 31, 2017)

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când tezaurul României a luat drumul Rusiei şi nu s-a mai întors. În ciuda eforturilor întreprinse de statul român în acest timp, tezaurul nu a putut fi recuperat.

În 1956, graţie colaborării dintre regimul comunist de la Bucureşti şi cel sovietic, Moscova a întors României 38 de kilograme de aur între care câteva arte-facte inestimabile. Negocierile s-au blocat însă după ce Nicolae Ceauşescu a ridicat problema la întâlnirea de la Moscova cu liderul sovietic, Leonid Brejnev, în septembrie 1965, scrie digi24.ro

După căderea comunismului, a luat fiinţă o comisie comună care şi-ar putea relua negocierile în acest an.

Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR : „Ce face această comisie? Bate pasul pe loc, de ce nu aduce acasă aurul? Nu bate pasul pe loc deoarece ea nu lucrează singură, ci are un omolog de partea rusă şi în funcţie de aceste negocieri poate progresa. Noi reprezentăm un prim etaj, al cercetării istorice. După ce istoricii se pun de acord, urmează etajul diplomatic, în care cei abilitaţi, în limbaj diplomatic, în manieră diplomatică, continuă. Iar apoi, nivelul cel mai înalt, nivelul politic.”

În întâlnirile succesive din anii 2000 ale comisiei ruso-române, Banca Naţională a prezentat documentele originale ale predării tezaurului său la Moscova. În anii ’50, în ciuda prezenţei consilierilor sovietici la BNR şi a trupelor URSS în ţară, actele au fost păstrate neatinse.

Cristian Păunescu – consilier al guvernatorului BNR: „Avem aici monede de toate felurile, lire sterline, lire turceşti, toate acestea sunt semnate de partea rusă, cei trei şi din partea rusă de. Avem acest protocol cu semnăturile olografe originale Kovalniski, Veniaminov, Iakovlev.”

Vezi video aici:

Tezaurul României, trimis în Rusia în timpul războiului mondial ar valora astăzi 2,9 miliarde de euro.