(Video) Satul din România scufundat cu forţa de comunişti. Turla bisericii răsare sumbru din ape

(Last Updated On: October 6, 2017)

Chiar dacă a devenit la moment o adevărată atracție turistică și un rai al pescarilor, lacul Bezid ascunde însă o poveste sumbră și tristă. Cândva aici se întindea un sat cu aproape 180 de case cu localnici harnici și credincioși. Era o localitate cu o istorie bogată atestată documentar încă din anul 1566. Iată istoria tristă a satului Bezidul-Nou care se află acum pe fundul lacului.

Regimul comunist a avut însă alte gânduri cu micuţul sat. Potrivit datelor oficiale, zona în care se afla satul se inunda foarte des, iar apele părâului Cuşmed ameninţau de două-trei ori pe ani casele din cinci localităţi aflate în zonă, relatează adevarul.ro. Aşa se facă că în anul 1975 comuniştii au decis că în zonă trebuie să construiască un baraj.

15049542_339799046387639_774805392_n

(foto: Tibor Bedy)

Acesta putea fi realizat, în opinia inginerilor de atunci, doar dacă tot satul ar fi fost acoperit de ape. Au fost proteste mari, iar lucrările au fost sistate în 1977. Comuniştii nu au renunţat la idee şi s-au reapucat de lucru în 1984. Barajul a fost ridicat, iar în 1988-1989, toate casele din Bezid, inclusiv biserica, au fost scufundate.

Localnicii spun că satul a fost scufundat din motive religioase

Localnicii care au auzit de la bătrâni povestea tragică a oamenilor care au rămas fără case spun însă că motivul pentru care satul a fost scufundat a fost cu totul altul, unul care se potriveşte cu tendinţele regimului dictatorial de a înnăbuşi orice încercare de revoltă. Oamenii spun că regimul de la acea vreme a scufundat intenţionat satul pentru a împrăştia comunitatea religioasă din zonă.

Astăzi, Bezid este singurul lac de acumulare din judeţul Mureş, iar legenda sa atrage anual mii de turişti străini. Lacul este la 2 kilometru de Sângeorgiu de Pădure şi 42 de kilometri de Târgu Mureş. Vârful bisericii se mai vede şi astăzi din apă, iar pe timp de secetă se pot observa şi zidurile câtorva case.

15050149_339799053054305_741411181_n

(foto: Laszlo Maraczi)

Pe singurul zid ce a rămas în picioare este o placă memorială pe care scrie: „Acum satul Bezidul-Nou se află pe fundul lacului. Foştii locuitori ai celor 180 de case, răspândiţi prin lume, îl plâng şi azi. Slujitorii servili ai fostei dictaturi l-au demolat şi l-au inundat.

15032512_339799049720972_437086853_n

(foto:Balazs Ari)

Astfel au desfiinţat o comunitate unică din punct de vedere istoric şi religios – în care au trăit laolaltă familii de diferite naţionalităţi şi credinţă, în deplină înţelegere şi bună pace, de-a lungul secolelor. Rugile romano-catolicilor, unitarianilor, greco-catolicilor şi ale sabatarianilor ardeleni s-au muţit pentru totdeauna. Acest loc să fie simbolul toleranţei între religii“
Vezi aici Videopostat de enlife magazine pe Youtube.com:

Aceasta inscripţie demonstrează că oamenii cred cu tărie că au fost persecutaţi intenţionat. „Este adevărat că zona unde este lacul Bezid era una inundabilă şi că barajul ridicat a rezolvat problema, dar cred că s-ar fi putut găsi şi alte soluţii, nu neapărat raderea de pe pământ a unui sat întreg. Se ştie că regimul comunist nu ţinea cont de dorinţele oamenilor, iar pentru ei acel sat nu era un patrimoniu cultural, ci o piedică împotriva unui obiectiv.

Vezi aici Video postat de fly paramotor pe youtube.com::

Mulţi oameni cred şi acum să satul a fost scufundat intenţionat pentru că în zonă era o comunitate religioasă puternică, deschisă spre vest. Chiar înscripţia care se mai vede astăzi dovedeşte că oamenii nu vor uita niciodată cum au fost izgoniţi din casele lor“, spune Biro Covacs, profesor de istorie.