La MULȚI ANI de Sf. Andrei! Vezi ce nu trebuie să faci azi și cum poți face prevestiri meteo:

(Last Updated On: November 30, 2016)

Astăzi, 30 noiembrie 2016, creștinii ortodocși din România îl prăznuiesc pe Sf. Andrei, apostolul lupilor, cunoscut şi ca patronul spiritual al României.

În Ziua de Sfântul Andrei este INTERZIS să se lucreze în casă sau în gospodărie. Se spune că Sfântul Andrei împarte lupilor prada pentru iarna ce vine.

15281870_347662792267931_1590057402_n

Superstiţiile spun că nu este bine să mături, nici să dai gunoiul afară din casă, să nu dai cu împrumut nimic şi nici măcar să nu dai de pomană. Cine lucrează de Sfântul Andrei se îmbolnăveşte de Ignat.

„De Sfântul Andrei se fac prevestiri meteo: dacă este senin şi lună plină, iarna va fi cu moină. Dacă noaptea este întunecată, vom avea parte de o iarnă grea. Dac se pune o crenguţă de măr în apă acum şi până la Sf. Vasile daca infloreste, va fi un an nou roditor”, arată Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare, citată de ortodoxia.rol.ro.

De Sfântul Andrei se poate afla prognoza pentru anul următor. Tradiţia spune că se iau 12 cepe care se duc în podul casei şi se lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei luni a anului îi corespunde o ceapă.

Cepele care s-au stricat, semnifică luni ploioase cu grindină, iar cele care au încolţit, luni favorabile pentru recoltă. La fel se face şi cu grâul care este pus la încolţit pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos şi înalt se spune că va avea un an bun cu bani şi sănătate.