Cine supraviețuiesc la un cutremur în România de 7 grade Richter? Locuitorii de la ultimul etaj sau de la primul etaj al blocurilor?

(Last Updated On: November 3, 2016)

Marți Red Arafat a demarat un exercițiu ce a simulat un cutremur de 7 grade pe scara Richter pentru a verifica timpii de reacție a echipajelor SMURD.

Senatorul Marius Marinescu, inginer constructor, a explicat că simularea de cutremur este doar un mic pas din ceea ce ar trebui să se facă în scenariul unei astfel de tragedii. Mai precis, acesta a explicat pentru DC News că întâi de toate ar trebui să vorbim despre consolidarea clădirilor.

14914585_334051290295748_792050376_n

Conform datelor din acest moment, referitoare la expertizarea clădirilor neconsolidate, în cazul unui cutremur puternic, doar cei care locuiesc la ultimul etaj mai au o șansă de supraviețuire.

“În cazul unui cutremur major, doar locatarii ultimului etaj au șanse de supraviețuire. De regulă, în astfel de situații, cedează structura de rezistență pe verticală, iar planșeele cad unul peste altul. În consecință, supraviețuiesc numai cei aflați la etajul superior al clădirii. Am constatat ceea ce v-am spus atunci când am participat la acțiunile de salvare a sinistraților în urma marelui cutremur din martie 1977.

Consolidarea face diferența între viață și moarte! Simularea intervențiilor în caz de cutremur au fost un exercițiu în regulă, dar nu prea ajută la nimic. Este doar un mic pas. Realitatea este alta: intervențiile de până acum în situații de urgență au fost total ineficiente. Autoritățile nu au pus la punct un plan de măsuri convenabile pentru prevenirea unui dezastru în cazul unui seism major. Singura soluție care face diferența între viață și moarte este consolidarea clădirilor vulnerabile”, a spus Marius Marinescu pentru DC News.

Vezi aici Video cu simulare cutremur de 7 grade Richter:

Tu la ce etaj stai?