Cutremur în România. A fost emis primul raport după seismul de 5,3 pe Richter. Vezi ce au aflat specialiștii despre regiunea Transilvaniei

(Last Updated On: October 12, 2016)

Primul raport al specialistilor dupa cutremurul de 5,3 grade pe scara Richter, produs recent in Romania, a scos la iveala cateva date interesante. Desi se credea ca Transilvania este protejata de cutremure de Muntii Carpati, acesta se pare ca este doar un mit.

Harta specialistilor de la Institutul National de Cercetare in Constructii confirma ceea ce stiam deja: acum doua saptamani, pamantul s-a miscat cel mai tare in Iasi, zona incercuita cu portocaliu, deloc obisnuit pentru un astfel de cutremur.

14459091_1679673219014919_1914483765_n

Masuratorile au aratat insa si altceva: cutremurul s-a resimtit in Transilvania la fel ca in Bucuresti, iar asta, noteaza raportul, “limiteaza inca o data validitatea afirmatiei privind efectul de “scut” al Muntilor Carpati”, informeaza stirileprotv.ro

“Pana in prezent Muntii Carpati erau considerati o zona de atenuare a efectelor cutremurelor catre Transilvania. La acest cutremur radierea a fost pe toata Romania, cu preponderenta pe zona Iasi, Barlad, Vaslui, dar s-au inregistrat valori foarte mari si dincolo de Carpati, Brasov, Covasna”, spune directorul INFP Constantin Ionescu.â

Datele pretioase vor fi analizate cu atentie, apoi incluse in noile harti de risc si hazard seismic, atat de importante pentru determinarea zonelor care ar putea fi afectate de un cutremur major si pentru imbunatatirea standardelor in constructii.

Suna promitator, insa nu trebuie sa uitam un lucru. In multe zone din Romania in acest moment nu se fac nici un fel de masuratori. Targu Mures sau Alba Iulia sunt doua exemple. In prezent, determinarile se mai fac, atentie, si pe baza unor procedee aproximative de extrapolare, asa cum e definita “tehnica” in raport.

In teren, avem 130 de sisteme de masurare, cand, de fapt, ne-ar trebui 2800 sau macar 300, pentru fiecare oras.

Vezi video aici:

Institutul de Fizica a Pamantului a depus la Ministerul Fondurilor Europene un proiect pentru suplimentarea si innoirea aparaturii, insa n-a fost considerat prioritar, asa ca a fost respins.