SPIRITUL CREATOR ROMÂNESC. „În perioada tranziției către capitalism, spiritele distructive din România s-au dezlănțuit împotriva averii naționale cu o ferocitate de bestii inconștiente”

(Last Updated On: September 10, 2016)

Celebrul autor Pavel Corutz a făcut o radiografie a spiritului creator românesc și a prezentat câteva metode prin care să devenim creatori.

Pe grupul de FacebookPavel Corutz a scris: „SPIRITUL CREATOR ROMÂNESC
Dragi prieteni,am ales această temă ,deoarece societatea noastră suferă din cauza spiritelor distructive.Mulți ați postat mesaje de indignare la adresa acestora,exprimându-vă dorința ca spiritele creatoare să se impună în conducerea societății.

14273444_303815216652689_678365373_o

Creativitatea sau spiritul creator este o trăsătură de personalitate complexă,care permite posesorului să creeze idei și bunuri originale.Ea este specifică oamenilor creatori,excepționali și geniali,dar nu lipsește total din zestrea psihică a majorității persoanelor.

Spiritele creatoare sunt pozitive și opuse negativelor spirite distructive.In postările din ultimile luni,ați cunoscut multe personalități creatoare,începând de la copii geniali și până la savanții și inventatorii maturi.Mass-media și internetul abundă în descrierea personalităților distructive,de la cel mai înalt nivel politic și până în lumea interlopă.

Spiritele creatoare au asigurat evoluția omenirii terrane din neagra sălbăticie și până la nivelul atins în prezent.Ele nu și-au oprit și nici nu-și vor opri activitatea niciodată,deoarece sunt mânate în viață de scânteia divină a creativității.Le putem recunoaște ușor, după modul lor de gândire,simțire,imaginare,vorbire,comportare și acțiune.

De regulă,aceste personalități pozitive învață mult,cercetează și gândesc profund ,au idealuri înalte,imaginează original,vorbesc mai puțin,se comportă modest și sunt obsedate de verbele a face,a crea,a perfecționa.Recunoașteți modelele de tineri geniali, savanți,descoperitori,inventatori,inovatori prezentate în grup?

Spiritele distructive au existat,există și vor mai exista un timp în societatea omenească terrană.Astfel de personalități învață mai puțin,gândesc superficial sau negativist,au preocupări mărunte și distructive,vorbesc mult și fără miez,sunt atrase de funcții importante,în care să-și satisfacă orgoliul,nu-și respectă promisiunile,distrug cu nonșalanță valori materiale și spirituale create de alții.

In perioada tranziției către capitalism,spiritele distructive din România s-au dezlănțuit împotriva averii naționale cu o ferocitate de bestii inconștiente.Toți cunoașteți măcar o parte din obiectivele economice și cultural-științifice distruse în această perioadă.

Ce trebuie să știm noi pentru a asigura victoria creativității în România?

1]Aproape toți oamenii posedă o sămânță mai mare sau mai mică de spirit creator.Aproape toți pot produce bunuri materiale și valori spirituale originale,dar numai o parte își îndeplinesc menirea.Aceasta explică de ce,în pofida spiritelor distructive,omenirea a evoluat și evoluează mereu.Majoritatea este creatoare,în stare latentă sau activă.Distructivii sunt în minoritate.

2]Creativitatea are baze înăscute,dar se și învață.Copiii cu predispoziții creatoare geniale se pot realiza sau nu,funcție de mai mulți factori:situația din familia de origine,situația din societate,întâmplări fericite sau negative.

Cunoașteți și dumneavoastră destule cazuri de copii și adolescenți geniali ,care s-au ratat din cauzele enumerate mai sus.Cunoașteți și cazuri de copii sau adolescenți mai modești, care s-au realizat excepțional în plan creator,grației învățăturii,tenacității,pasiunii în muncă,ajutorului familial și social ori datorită unor întâmplări norocoase.

3]O societatea normală își selecționează și își susține cu grijă geniile creatoare,deoarece fiecare cetățean beneficiază moral și material de rezultatele excepționale obținute de acestea.In ultimii 150 de ani,națiunea română nu a fost un model de susținere a geniilor,fapt pentru care majoritatea s-au realizat în străinătate.Nici acum nu avem un sistem statal eficient de depistarea și promovare a spiritelor creatoare geniale.

Ce trebuie să facem noi pentru a ajuta geniile creatoare să se realizeze în țară?
1]In primul rând,trebuie să activăm sămânța creatoare din noi,în contra spiritului distructiv recepționat din societatea negativată.

.Eu,numele și prenumele,sunt un om sănătos și creator,în tot ce gândesc,imaginez,vorbesc și fac.Gândesc,imaginez și creez bunuri și valori utile mie și celor din jur.Autosugestia trebuie să fie urmată de preocupări și pasiuni creatoare,chiar dacă mai modeste:artizanat,arte plastice,creație literară,horticultură etc.

2]Trebuie să ne abținem de a distruge bunurile și valorile create de creatori.Eu,numele și prenumele,mă abțin de a afecta creația altora,cu vorba sau fapta.Spiritul distructiv s-a destrămat din creierul meu.
3]Fiecare trebuie să ajutăm moral și material copiii,adolescenții și tinerii cu predispoziții creatoare excepționale sau geniale.Cei care lucrați direct cu copii și adolescenți aveți mai multe posibilități de a-i ajuta pe cei cu predispoziții creatoare geniale.Pe măsură ce societatea se va așeza,vor apărea mai multe posibilități de ajutor, prin intermediul asociațiilor civice specializate.

4]Toți trebuie să milităm pentru instituirea unui sistem statal de identificare și promovare a copiilor și adolescenților cu predispoziții creatoare geniale.

5]Toți trebuie să ne opunem promovării personalităților distructive în structurile de stat și obștești.In acest scop,trebuie să folosim mijloacele legale și morale puse la dispoziție de sistemul democratic.

Vă urez să deveniții creatori morali,în proporție din ce în ce mai mare!”