ȚEAPĂ! A găsit cel mai mare tezaur monetar din România şi a ajuns să se judece cu statul roman. Nici acum nu si-a primit recompensa promisa

(Last Updated On: August 29, 2016)

Iulian Enache a găsit în urmă cu trei ani cel mai mare tezaur monetar din România, însă, nici până acum statul nu i-a plătit recompensa promisă.

“Am descoperti un tezaur care avea sa fie numit cel mai mare tezaur monetar descoperit vreodata in Romania.”

„Detectorul a luat-o razna la locul respectiv…am inceput sa descopar din ce in ce mai multe nu stiam unde se opresc…initial am estimat ca sunt cateva zeci de mii, undeva la 15 mii…abia dupa aia mi-am dat seama prin cantarire ca sunt undeva la 47 de mii de monede.

media_147222814494943200

“Am avut chiar dificultati in a-l aduce in muzeu pentru ca containerul care a fost prevazut a le transporta a fost umplut aproape o treime cu monede de argint. Era ca in povestile cu Ali Baba”, a declarat Iulian Enache pentru stirilekanald.ro

La greutatea comorii se adauga si vechimea ei. Specialistii au stabilit ca monedele erau bani de argint turcesti, folositi in Tarile Romane acum 600 de ani.

Pana acum Iulian Enache a ramas cu patriotismul si stringerile de mana. Legea ii da dreptul sa primeasca intre 30 si 45 la suta din valoarea descoperirii, in termen de 1 an si jumatate.

media_147222814351368900
Reprezentantii Muzeului de Istorie spun ca tezaurul este complex si imposibil de evaluat intr-un timp atat de scurt. Si asa au trecut 3 ani.

IULIAN ENACHE: „Nu sunt suparat pe nimeni, dar consider ca recompensa respectiva si consider ca este meritul meu ca tezaurul a ajuns acolo. Da, am actionat in instanta muzeul national si ministerul culturii”.

Reprezentantii Muzeului National de Istorie spera sa ii poata plati cat mai repede suma cuvenita.