Ungaria a vrut unirea cu România după ce armata română a ocupat Budapesta. Vezi de ce a fost refuzată propunerea:

(Last Updated On: October 5, 2017)

Din istoria ultimilor secole a României, se cunoaște faptul că au avut loc evenimente în care s-a produs Unirea cu Moldova. Dar, pe lângă această unire frățească, au mai fost câteva tentative de unire cu Bulgaria, apoi cu Ungaria, în aceste cazuri, ca de obicei, interesele Rusiei au interzis aceste procese.

Imediat după Primul Război Mondial, Ungaria a vrut să încerce alipirea cu ţara noastră. Propunerea a venit de la Budapesta, care dorea o unire tot sub conducerea românilor, fie a Regelui Ferdinand, fie, mai târziu, a succesorului acestuia – viitorul rege Carol al II-lea, potrivit adevarul.ro.

ewfwefwfeg5g5g5

Propunerea din 1919 a Ungariei era justificată de poziţia grea în care se afla ca stat învins, cu teritoriul redus la o treime şi cu o economie în colaps. În august 1919, armata română a ocupat Budapesta, iar elita maghiară i-a solicitat regelui Ferdinand să primească coroana Ungariei, chiar să fie încoronat la Budapesta.

Presiunile liberalilor sub conducerea lui Ion I.C. Brătianu, care se temea de eventualele privilegii ale ungurilor în presupusul nou stat, mai ales că unirea din 1918 nu era cimentată şi recunoscută de toate ţările, l-au făcut pe Ferdinand să decline propunerea Ungariei.

Partea maghiară a insistat cu propunerea până în anul 1926, sperând că poate acest proiect se va realiza când se va urca pe tron Carol al II-lea.