Statuia GIGANTICĂ din România comparată cu Statuia Libertăţii, Colosul din Roodos, Budhha din Myanmar şi Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. “Iniţial nici nu am crezut că este în România”

(Last Updated On: October 16, 2017)

Statuia lui Decebal, sculptată în stâncă în Clisura Dunării, devine din ce în ce mai cunoscută la nivel internațional. Recent jurnaliştii de la Business Insider au inclus statuia într-un top cinci al celor mai mari statui din lume, alături de Statuia Libertăţii, Colosul din Roodos, Budhha din Myanmar şi Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

Statuia lui Decebal de la Porţile de Fier are 42 de metri înălţime şi 25 de metri în lăţime, aşa că sare în ochi imediat. Ideea construirii acestei statui i-a aparţinut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan şi a durat 10 ani (1994-2004), realizarea ei costându-l pe Drăgan, în final, peste un milion de dolari.

646x404 (1)

În comparaţie cu sculpturile realizate pe Muntele Rushmore, a căror realizare a durat timp de 14 ani (1927-1941), la acel proiect lucrând peste 280 de sculptori-alpinişti, statuia regelui Decebal s-a desfăşurat pe timp de zece ani şi 12 persoane au lucrat la realizarea ei.

„Forma aceasta actuală de stâncă a apărut o dată cu ideea omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan, un bun istoric al părţilor noastre care a dorit ca în urma sa să rămână ceva, să rămână un vestigiu, să ne aducă aminte de strămoşii noştri, de legăturile noastre, de patria noastră şi ţelurile noastre viitoare.

Ideea probabil i-a apărut în minte o dată cu studierea arhivelor istoriei şi a documentelor. A pus-o în practică începând cu anul 1990, când venind în zonă a recunoscut în această stâncă un vestigiu, care a crescut zona”, spune Alin Dejan Subţire, preot în Dubova şi un antreprenor recunoscut în turismul local, pentru adevarul.ro

Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită. Executarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrişarea copacilor care împădureau stânca. Apoi s-a trecut la curăţarea rocilor, a stâncilor masive care puneau în pericol viaţa oamenilor.

Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca şi cu saci de 40-50 de kilograme în spinare. Legătura cu pontonul a fost asigurată prin două staţii de emisie-recepţie. De la baza stâncii până la schelă, alpiniştii-sculptori trebuiau să se caţere timp de o jumătate de oră. S-a lucrat în două ture de câte 6 ore: de la 7,30 la 13,30 şi de la 13,30 până la 19,30.

decebal

Executarea acestei lucrări s-a desfăşurat sub conducerea sculptorului orşovean Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălţimi, căldură şi vipere. “În 1994 am fost angajat să mă ocup de partea artistică a lucrării. S-au făcut mai multe machete până când profesorului i-a plăcut una dintre ele. A vrut un rege cu o faţă europeană.

Până la urmă am scos o machetă care i-a plăcut şi au început lucrările la stâncă, care au durat 10 ani. În 2004 acestea s-au oprit în momentul în care, cred eu, profesorul s-a îmbolnăvit. Au lucrat 12 alpinişti împreună cu mine în două ture de câte şase ore şi lucram cam şapte luni pe an. Lucrarea este cea mai mare din Europa şi chiar mai mare decât Rushmore din Statele Unite. Are 42 de metri cu tot cu cuşmă şi e pusă pe o stâncă de 128 de metri de la baza apei”, spune sculptorul Florin Cotarcea.

“Suntem foarte încântaţi, ne place. Statuia este impresionantă, am citit şi noi câteva comparaţii cu statui celebre din lume. Ar trebui însă popularizată mai mult, eu am văzut-o prima dată în nişte fotografii postate de persoane pe net pe diverse site-uri de socializare. Iniţial nici nu am crezut că este în România”, a spus un turist din Constanţa.