Astăzi este Joia Albă din Săptămâna Luminată. Vezi ce nu trebuie să faci astăzi:

(Last Updated On: May 5, 2016)

Astăzi este Joia din Săptămâna Luminată sau, cum mai este cunoscută la noi, Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi.

Astfel, în Joia Luminată orice muncă gospodărească e strict interzisă. Înţepatul”, denumirea populară a cusutului face ca blestemele să ajungă pe capul celeia care a îndrăznit să o facă în Joia Verde.

tgwgttgwgttwg

Ţăranii trebuie să ia şi ei o pauză de la munca pământului, altfel riscă să se confrunte tot anul cu secetă şi roade puţine, scrie romaniatv.net

Ziua de astăzi mai are și un alt nume, „Joia Rea”. Ea cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Ziua de mâine se numește Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpa este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.