Aflăm adevărul despre Daci? Două dintre misterioasele Tăblițe de la Sinaia sunt expuse în Muzeul Mănăstirii Sinaia

(Last Updated On: May 4, 2016)

Două dintre controversatele Tăblițe de la Sinaia sunt expuse public în Muzeul Mănăstirii Sinaia. Acest lucru este confirmat si de siteul oficial al mănăstirii.

Tăblițele de la Sinaia reprezintă un set de artefacte arheologice care au atras asupra lor multe controverse de la descoperire. Tăblițele sunt făcute din plumb și scrise într-o limbă necunoscută sau inventată, în alfabetul grecesc (cu câteva litere adiționale), textele fiind însoțite uneori și de imagini.

Se presupune că ar fi o cronică a dacilor – menționează nume de regi daci și toponime dacice. Specialiștii – istoricii și lingviștii – le consideră în general falsuri moderne.

Originea tăblițelor nu este foarte exactă. Persoanele care susțin autenticitatea inscripțiilor de pe ele se împart aici în două categorii: cei care care consideră că tăblițele de plumb de astăzi sunt originalele realizate de daci și cei care susțin că actualele tăblițe de plumb sunt copii ale unor tăblițe dacice orginale de aur, descoperite cu ocazia săpării fundației castelului Peleș, copiate și apoi topite la ordinul lui Carol I, care ar fi vrut să folosească aurul tăblițelor dar să păstreze pentru posteritate informația de pe ele.

După decenii de tăcere, plăcile de la Sinaia au revenit în actualitate la începutul acestui mileniu. Istoricul Augustin Deac, cel care, în calitatea sa de cercetător la Institutul de Studii Istorice și Social-Politice de pe lângă CC al PCR, văzuse, împreună cu profesorul Nicolae Copoiu, o scrisoare în care se vorbea despre plăcuțe și despre inginerul silvic Ionescu, făcea o comunicare în iunie 2003, sub titlul „Enigma plăcuțelor cu scris dacic de la Sinaia”, la Congresul Internațional de Dacologie, cerând autorităților să se implice în rezolvarea cazului dispariției tezaurului original.

Cu același prilej, Deac a prezentat mai multe imagini cu tăblițe, deși la vremea aceea se vorbea doar de cele două piese de la Mânăstirea Sinaia, iar cartea lui Dan Romalo încă nu apăruse.

Adrian Bucurescu a încercat o traducere a acestor tăblițe în cartea „Tainele tăblițelor de la Sinaia”. El a tradus povestiri despre Romanh Împărat, Imperiul Atlant, Imperiul Cerbilor, Oro Manisa, Mărețul Helis, Imperiul Getic etc.

Mănăstirea Sinaia a expus pentru public cele două tăblițe, ele putând fi văzute în muzeul mănăstirii. Pe siteul  manastireasinaia.ro este scris: Două dintre celebrele plăcuțe de la Sinaia pot fi văzute în muzeul mănăstirii noastre.

Vezi aici Video despre plăcuțele de la Sinia:

În toamna aceluiași an a apărut cartea inginerului Dan Romalo, „Cronică apocrifă pe plăci de plumb?”, care valorifica, într-un studiu pertinent și inedit, o parte din fotografiile executate de autor după război. Cartea este reeditată în 2005, sub titlul „Cronică getă apocrifă pe plăci de plumb?”.