Istoria fabuloasă a românilor, prezentată de „The Times” în 1867: „Sunt convinşi pe deplin că ei sunt descendenţii puri ai vechilor stăpâni ai lumii!” și vor să creeze Imperiul Daco – Roman

(Last Updated On: October 17, 2017)

Credeți doar în materialele istorice scrise de către savanții locali? Știați că despre istoria românilor din ultimele două milenii au fost scrise articole răsunătoare în celebrul ziar ”The Times”?
În a doua jumătate a secolului XIX apare un reportaj despre cum erau văzute marile idealuri ale românilor. Cine sunt pe de plin adevărații descendenți ai vechilor stăpâni ai lumii?

Românii de astăzi mai țin atât de mult la convingerile strămoșilor? Unirea vechilor teritorii ale dacilor, urmașii dacilor și ai romanilor, o istorie legendară relatată de ”The Times” în 1867, informează adevărul.ro.qf54y56hr

În 30 noiembrie 1867, celebrul ziar „The Times” publica un reportaj despre istoria din ultimele două milenii a românilor. Articolul apărea sub semnătura corespondentului din Austria al ”The Times” şi relata despre marile idealuri ale românilor, cel de a fi consideraţi descendenţi puri ai dacilor şi romanilor şi cel de unire a vechilor teritorii stăpânite de daci.

„Românii au mai mult respect pentru idealurile lor măreţe decât alte popoare. Au două idei măreţe pe care le îmbrăţişează fără a le fi teamă că una intră în contradicţie cu cealaltă”, scriau jurnaliştii de la The Times.

razboi_1

Prima este inofensivă, relata The Times. „Ca în majoritatea fostelor provincii, în care au înfiinţat colonii, romanii au lăsat în urmă un fel de dialect latin altoit cu limbajul indigen al Daciei, care s-a conservat în Valachia modernă. Istoria ne spune într-adevăr că aceste colonii ale romanilor au fost retrase după ce Traian a intrat în Moesia.

Dar cui îi pasă de istorie când are idealuri măreţe. Astfel, valahii sunt convinşi pe deplin că ei sunt descendenţii puri ai vechilor stăpâni ai lumii. Au renunţat la numele de valahi şi l-au adoptat pe cel de români. Şi-au schimbat, de asemenea, vechiul lor alfabet cu cel latin şi au încercat eliminarea pe cât de mult posibil a tuturor elementelor străine din limbajul lor, pe care le înlocuiesc cu expresii latine.

Deşi nu au revendicat încă Imperiul Roman cu forţa înaintaşilor lor, această idee sau iluzie nu este dăunătoare, ci produce un lucru bun în aducerea lor mai aproape de Vest”, informa The Times, în 1867.

Autorul continuă relatarea despre al doilea ideal al românilor, acela de a revendica nu doar Transilvania, ci întregul teritoriu al vechii Dacii, până la râul Tisa, pentru că acesta a aparţinut dacilor.
harta-dacia-despre-istoria-si-zona-geografica-a-romaniei-stravechi-dacia-tracia-daci-traci-traco-dacii-si-poporul-roman-limba-romc3a2nc483-straveche-romania-poporul-roman-ales-intelige

„Cine a văzut Columna lui Traian din Roma va avea puţine dubii că aceşti valahi, la fel ca şi cei din Moldo-Valahia, sunt descendenţii poporului lui Decebal. Ca şi o caracteristică, înfăţişarea şi îmbrăcămintea prizonierilor daci de pe columnă se păstrează şi astăzi”, scriau cei de la The Times.
daci

Autorul articolului adăuga că Unirea celor două principate române, din 1859, era considerată de români un prim pas în direcţia unui Imperiu Daco – Roman.