Un român a descoperit cea mai mare comoară în bani din țara noastră. Vezi ce recompensă a primit:

(Last Updated On: April 15, 2016)

Iulian Enache din Vâlcea a descoperit în 2013 cea mai mare comoară cu monede otomane de pe teritoriul României.  54 de kilograme de monede din argint de pe vremea lui Mircea cel Batran.

Nu a pastrat nici macar una, ci le-a predat Muzeului National de Istorie. Miercuri, Iulian a fost premiat de Guvern cu 10.000 de euro, informează stirileprotv.ro.

foto: mediafax.ro

foto: mediafax.ro

Asprii din argint sunt monede batute pe vremea sultanului Murad al II-lea. Sunt din prima jumatate a secolului al XV-lea, cand Mircea cel Batran se lupta cu Danestii si Draculestii.

47.000 de astfel de monede a gasit Iulian la marginea unui drum intre comunele Golesti si Budesti, judetul Valcea.

Iulian Enache, arheolog amator: “Primul semnal avut a fost prima moneda gasita. Pe urma au urmat altele. Am ajuns pana la 150 de monezi adunate. Pe urma am ajuns la nucleul tezaurului, care a fost un soc pentru mine, efectiv. Inchipuiti-va un gol de pamant – plin cu monezi – intr-o forma sferica. Era sa-mi stea inima pur si simplu“.

Ernest Oberlander, director general MNIR: “Este cel mai mare tezaur din Romania care a fost recuperat in intregime si se afla in custodia unei institutii publice. La vremea respectiva era o valoare considerabila, echivalentul a 1.300-1.500 de monede de aur, de ducati – suma cu care puteai sa cumperi cateva zeci de sate in Tara Romaneasca sau puteai sa angajezi o armata“.

Astazi, monedele pot valora pana la jumatate de milion de euro. Iulian nu a pastrat nici macar una singura pentru el. Le-a curatat, apoi a anuntat Muzeul National de Istorie.

Iulian Enache: “Initial nu m-au crezut, a fost nevoie de al doilea telefon. Initial mi-a spus de ce nu merg cu ele pana la Bucuresti. Cam greu cu 50 de kilograme dupa mine…“.

iulian-enache-6-act-1

„Mi s-a înmânat un premiu, dar mi s-a spus că voi primi recompensa. Termenul de 18 luni, prevăzut de lege pentru acordarea recompensei, a expirat pe 4 martie 2015”, spunea Enache pe 10 mai 2015 pentru click.ro. “Mi s-a spus că, din cauza supraaglomerării de la Muzeul Naţional de Istorie, nu s-a făcut evaluarea”.

Iulian Enache (32 de ani) poate da în judecată Ministerul Culturii pentru că nu şi-a primit recompensa în cel mult 18 luni. „Am văzut pe Internet că astfel de bănuţi se vând între 5 şi 20 de euro bucata. Nu-mi doresc să ajung în instanţă. Dar vreau un răspuns concret, să mi se spună când voi primi despăgubirea”, adaugă descoperitorul tezaurului monetar.

În octombrie 2015 el încă nu-și primise banii de la Minister, informează romaniatv.net și, cel mai probabil, nici acum, presa centrală nerelatând o știre în acest sens.