De asta l-au omorât turcii pe Domnitorul Constantin Brâncoveanu: avea o comoară fabuloasă. Doar coroana costa acum 30 de milioane de dolari!

(Last Updated On: October 28, 2017)

România a fost, este și va fi extrem de bogată. Depinde doar de români cum este împărțită bogăția. Dacă romanii au jefuit Dacia de ce mai mare comoară din lume, și urmașii hoților care s-au abătut pe aici au făcut ravagii. Și totuși, mai avem multe bogății. Nu este exclus ca turcii să-i fi trimis pe fanarioții greci să ne jefuiască 100 de ani impresionați de ce au găsit la Domnitorul Constantin Brâncoveanu.

Cel mai bogat domnitor al Ţării Româneşti a fost Constantin Brâncoveanu. La începutul secolului al XVIII-lea, la marile curţi regale ale Europei se vorbea despre averea fabuloasă a domnului Ţării Româneşti în perioada 1688-1714. Acesta îşi adăpostise o mare parte a averii sale, care era estimată la 10.000 pungi cu aur, la Cetatea Dogilor, din Veneţia.

foto:anulbrancoveanu.ro

foto:anulbrancoveanu.ro

I se dusese faima că bogăţia sa era era mai mare decât cea a lui Solomon, iar la Constantinopol era denumit „prinţul aurului“.

Averea acestuia era imensă. Istoricul Anton Caragea a făcut o trecere în revistă a celor mai importante bunuri: palate la Moşoşoaia, Potlogi, Obileşti, Urlaţi, Bucureşti, Târgovişte, Sâmbăta de Jos, case la Braşov, Giurgiu, Brâncoveni, Stolniceni, Şerbăneşti, Doiceşti, vila Piteşti, moşii în întreaga ţară şi în Transilvania. Deţinea sume lichide în conturi la Veneţia, la Amsterdam şi Viena.

„O avere de asemenea dimensiuni este greu de făcut, dar mai greu de păstrat. În anul Domnului 1714, tot mai mulţi pofticioşi se înghesuiau să prindă averea domnului Valahiei, cei mai decişi erau tuci conduşi de marele vizir Gin Ali-Paşa, care decisese deja moartea lui Constantin Brâncoveanu, dar urmărea să-i cadă în mâini şi averea sa“, notează istoricul citat de adevărul.ro.

Detronat de către capugiul Mustafa-aga Hambar Erin, care l-a arestat, în urma unei acţiuni surprinzătoare, turcii au început jaful. Conform lui Anton Caragea, palatele au fost primele vizate de atacul jefuitorilor, dar acţiunea s-a făcut în grabă.

Turcii au umplut 40 de care cu aur pe care le-au scos din ţară, împreună cu Constantin Brâncoveanu şi cei trei fii. printre bunurile furate se aflau: 2.000 de medalii de aur, coroana voievozilor Ţării Româneşti care era evaluată la 300.000 de scuzi, ceea ce înseamnă aproximativ 30 milioane de dolari astăzi, cărţi ferecate în aur.

Brâncoveanu a fost torturat pentru a spune unde se află restul averii, dar nu a dezvăluit unde se află. Domnitorul i-a scris omului său de încredere de la Braşov, Apostol Manu, ca să aibă grijă de averea rămasă. Turcii au interceptat scrisoarea şi au trecut la noi represalii, care s-au încheiat cu uciderea acestuia şi a celor patru fii şi Sfetnicul Ianache.

„Apostol Manu, omul său de încredere din Braşov, care se ocupa cu operaţiunile bancare, va deveni un om extraordinar de bogat şi va fi acuzta de doamna Maria, văduva domnitorului că i-a sustras 48.000 de ţechini şi 16 pungi de argint. Însăşi împăratul Carol al VI-lea va fi acuzat că a furat o parte din comoara familiei Brâncoveanu, ascunsă înb palatele pe care domnitorul loe deţinea în Transilvania“