Vezi explicația de ce Paștele Ortodox se sărbătorește la o lună diferență de Paștele Catolic

(Last Updated On: March 27, 2016)

În acest an Paștele Catolic și cel Ortodox se află la o distană considerabilă, de aproape o lună de zile. Spre dezamăgirea credincioșilor stabilirea datei Paștelui se face de către oameni, după un calendar lunar întocmit de oameni, și nu are nimic comun cu evenimentul de acum 2.000 de ani.

[ads1]

Credincioşii catolici sărbătoresc duminica aceasta, 27 martie, Paştile, la mai bine de o lună distanţă de cel al fraţilor ortodocşi. Un preot ortodox din Cluj subliniază că nu data acestei sărbători este cea care contează, ci cum e ea trăită. Părintele Bogdan Ivanov spune că Paştile mai sunt considerate a opta zi a săptămânii, numită simbolic ziua veşniciei, informează adevărul.ro.

Anul acesta se resimte mult mai mult decât în alţi ani, e mai bine de o lună diferenţă. Acest lucru se datorează faptului că la nivelul ortodoxiei – şi aici mă refer la toate bisericile ortodoxe – nu există un consens în ceea ce priveşte folosirea calendarului. Şi atunci o parte dintre cărţile ortodoxe, printre care Grecia, România, Bulgaria au trecut la calendarul gregorian pe când în ţările slave – precum Rusia, respectiv în Patriarhia Constantinopolul şi Patriarhia Ierusalimului, în special – păstrează calendarul iulian.

[ads2]

Şi atunci ca să existe un consens s-a hotărât ca Paştele să fie întotdeauna calculat după calendarul iulian. Pornim din start la o altă grilă de calcul care are diferenţele ei. Ştim foarte bine că în Răsărit e alta data în care e calculat echinocţiul de primăvară, după care e raportată şi data Paştilor, decât în Apus.

Plus că e şi această diferenţă de 13 zile între cele două calendare care se adaugă la schema de calcul în aşa încât poate să dea distanţe foarte mari cum e  acum sau alteori să fie sărbătorită odată.

[ads2]

Un calcul făcut de oameni.

E o soluţie pe care a propus-o primul sinod ecumenic de a se stabili ca sărbătoarea Paştilor să fie prima duminică după lună plină după echinocţiul de primăvară.

Care mai e semnificaţia simbolică a Paştilor într-o societate de consum?

Important nu e când serbăm Paştile, ci cum le serbăm. Era şi în mesajul pe care Mitropolitul Bartolomeu (n. .r răposatul Bartolomeu Anania) îl spunea în urmă cu 6-7 ani reprezentanţilor presei. Trebuie să înţelegem că nu sărbătorim un eveniment pur istoric. Trebuie să ne debarasăm de tot acest balast – din păcate, cu iepuraşul – al societăţii de consum în care trăim şi care ocultează şi atentează la adresa sărbătorii.