Traditia celor 40 de Mucenici în România. Vezi ce se face pe 9 martie:

(Last Updated On: March 7, 2016)

În ziua de 9 martie a fiecărui an, Biserica Ortodoxă comemorează cei 40 de Mucenici ce au fost ucişi în Sevastia. În multe comunități rurale de la noi există diverse obiceiuri specifice acestei sărbători care s-au păstrat până în zilele noastre.

[ads1]

Una dintre cele mai celebre “practici” este scoaterea plugului la arat. Pentru acest obicei există un întreg ceremonial unde femeia din casă este principalul protagonist. După ce plugul este adus în faţa casei, plugarii stau cu capetele descoperite înaintea boilor sau a cailor, scrie spynews.ro.

Cu o traistă ce conţine un vas cu apă sfiinţită, tămâie şi busuioc, femeia se apropie de plug, îl înconjoară de trei ori stropind cu agheasmă şi afumând cu tămâie. În tot acest timp, femeia rosteşte:

“Cât de curată este tămâia şi agheasma, aşa de curaţi să fiţi şi voi
Şi să umblaţi nedespărţiţi la arat
Şi nicicând să nu daţi peste vreun strigoi sau moroi care să vă facă rău”

12825135_196300444070834_326489356_n

În faţa animalelor se aşază un ou. Dacă acesta va rămâne întreg după ce carul porneşte, atunci plugarilor le va merge bine.

[ads2]

Ziua de mucenici prevesteşte şi cum va fi vremea în ziua de Paşte. Dacă plouă în acea zi, şi de Paşte va ploua. În cazul în care se aud tunete, vara va fi una bună pentru culturi. Toamna va fi lungă dacă totul îngheaţă în noaptea de 8 spre 9 martie.

Tot pe 9 martie are loc şi retezatul stupilor, tradiţie în care se scot stupii afară, se curăţă fagurii şi se recoltează mierea folosită în scop ceremonial. Din ea se prepară leacuri băbeşti şi se îndulceşte rachiul consumat la masa din acea zi. Stupii se ung cu rachiu pentru ca roiul să se înmulţească şi se ămpart mucenici în formă de albină şi miere.

Se spune ca Mosii-Sfintii bat cu batele in pamant sa goneasca inghetul, sa vina caldura, dand drumul primaverii. Se spune ca daca ploua in ziua de Mucenici, sigur va ploua si de Pasti. Se crede ca in aceasta zi vin berzele aducatoare de noroc si de copii.

De asemenea, se spune ca daca tuna pe 9 martie, vara va fi roditoare, iar daca tuna inainte de aceasta zi, in Saptamana Alba, vara va fi seaca. Superstitia mai spune ca apa de ploaie cazuta acum, de Mosi, este buna pentru dureri de cap si pentru ochi, informează stirileprotv.ro.

Tot in aceasta zi, se mai spune ca cei care au livada sau vie, trebuie sa bea 40 de paharele cu vin sau tuica si sa verse cateva picaturi pe vie sau pomi pentru ca plantelor sa le mearga bine tot anul si roadele sa fie bogate. Cu timpul, s-a pierdut semnificatia benefica pentru vie sau livada, pastrandu-se doar superstitia celor 40 de pahare care, se spune, te fac rumen si sanatos tot anul. Astfel, in ziua de Mucenici, pe 9 martie, in locurile unde superstitia s-a pastrat si se practica, rar intalnesti un barbat treaz in aceasta zi.