‘Roata în flăcări’, un obicei străvechi de anunțare a primăverii, în această noapte la Șinca Nouă

(Last Updated On: March 5, 2016)

Tinerii din localitatea brașoveană Șinca Nouă se pregătesc sâmbătă seara, 5 martie 2016,  de „Roata în flăcări” sau „Strigarea peste sat”, un obicei organizat la cumpăna dintre iarnă și primăvară.

Manifestarea începe sâmbătă, la ora 17.00, cu alaiul tinerilor îmbrăcați în costume populare care, însoțiți de muzică vor pleca din fața școlii generale Șinca Nouă spre gazda la care se vor pregăti roțile. De la gazdă, alaiul se va îndrepta spre dealurile de la marginea satului, de unde vor da drumul roților aprinse, informează agerpres.ro.

[ads1]

“Strigatul peste sat este considerat de către cercetători ‘o instanță judecătorească’. La lăsarea întunericului, tinerii se adună pe culmile dealurilor din apropierea satului, se împart în două grupuri care strigă peste sat, aducând la cunoștința sătenilor numele fetelor care se țin ‘încoronate’ (n.r. — se pregătesc de căsătorie) sau fac haz pe seama fetelor rămase nemăritate și a feciorilor tomnatici.

12788302_195113487522863_2128349915_n

După scurtul dialog dintre cele două grupuri, tinerii aprind paiele cu care au fost acoperite cele două roți și le dau drumul la vale. Acesta reprezintă elementul central al ceremonialului și simbolizează reînnoirea și purificarea timpului, dar și curățirea sufletului. Roata, simbol solar, semnifică evoluția ciclică a timpului, iar focul este elementul purificator”.

[ads2]

Seara, la Căminul Cultural din localitate, va fi organizat un bal la care Ansamblul folcloric din Șinca Nouă va susține un spectacol. Evenimentul este organizat de tineri din comună, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local Șinca Nouă.