Adăpost antiatomic în orașul din România amenințat de americani. „Tunelurile sunt dotate cu uşi blindate, cu instalaţie de ventilaţie şi de filtro-ventilaţie”

(Last Updated On: July 7, 2017)

Adăpostul antiatomic a fost construit în anii 1960, când Hunedoara atrăgea atenţia marilor puteri ale lumii, datorită combinatului siderurgic care producea peste un milion de tone de oţel anual. În 1962, însuşi liderul sovietic Nikita Hruşciov vizitase Hunedoara, iar oraşul a cărui populaţie crescuse de la 5.000 la peste 50.000 de locuitori devenise unul dintre locurile strategice din România, datorită industriei siderurgice.

Adăpostul antiatomic din Hunedoara are o poveste fascinantă. A fost săpat într-o stâncă de calcar dolomitic, în vecinătatea Castelului Corvinilor, însă a rămas aproape necunoscut localnicilor. Cei care ajung în dreptul stâncii unde se află intrarea în adăpostul antiaerian pot vedea doar o uşă de fier, vopsită în verde, încuiată cu lacăt, scrie adevarul.ro

vftgtgt646x404

Uşa metalică dă spre un coridor subteran, un fel de anticameră la capătul căruia o uşă blindată păzeşte intrarea în reţeaua de tuneluri a adăpostului. Acestea au în total peste 500 de metri lungime şi formează un imens “H”, care se afundă în măruntaiele pământului. În adăpost există un centru de comandă şi o cameră de comunicaţii, iar câteva zeci de lăzi goale, în care se aflau în trecut măşti de gaze, amintesc de Războiul Rece.

Aerul din tuneluri este greu, sistemul de ventilaţie nefiind funcţional în prezent. Constantin Trăilă, hunedoreanul care are în grijă imensa construcţie subterană, explică rolul reţelei de ventilaţie din tuneluri. “Prin conductele din tavan venea aerul proaspăt, iar cele de jos captau aerul cu impurităţi, pentru a asigura ventilaţia”, a povestit inspectorul de Protecţie Civilă.

“A fost o unitate de geniu şi a avut ca scop adăpostirea populaţiei în caz de conflict armat. Peste 1.000 de persoane se puteau adăposti în el. Scopul acestor adăposturi, cum este şi cel de la Hunedoara, a fost de a proteja populaţia de bombardamentele aeriene şi de protecţie în cazul unui atac cu arme chimice. Tunelurile sunt dotate cu uşi blindate, cu instalaţie de ventilaţie şi de filtro-ventilaţie. De asemenea, exista posibilitatea să se branşeze aici un generator de curent, în cazul în care reţeaua electrică nu funcţiona, avea toalete care se scurgeau în fose exterioare şi vane care se puteau închide din interior, pentru a nu pătrunde aerul viciat”, a relatat Constantin Trăilă, inspector de Protecţie Civilă. Din fericire, susţine reprezentantul Primăriei Hunedoarei, nu a fost nevoie ca adăpostul să fie folosit vreodată.