Praznicul Inaltarii Sfintei Cruci. Vezi ce NU ai voie sa faci:

(Last Updated On: September 11, 2015)

In ziua de 14 septembrie, calendarele crestine marcheaza sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci. Crucea pe care Mantuitorul Hristos a fost rastignit este pentru crestini obiectul unei cinstiri deosebite. Cultul Sfintei Cruci s-a dezvoltat mai ales dupa descoperirea ei la Ierusalim, in anul 326, de catre Sfanta Elena, mama Imparatului Constantin cel Mare.

 

Se dau de pomană, de sufletul celor morţi, vase de lut. De obicei se oferă copiilor şi se umplu cu apă proaspătă de izvor, cu lapte sau cu miere. Deasupra se aşază un colac sau un covrig, informează romaniatv.net

Pomana este primită doar alături de o lumînare şi un cuvînt bun. De Moşi se organizează în sate tîrguri de toamnă, în care se vînd diferite vase de lut.

Tradiţia populară consideră că, în această zi, toate gîngăniile şi şerpii intră în pămînt unde iernează pînă la Alexii (17 martie). Printre şerpii care se ascund în aluniş, unul are în guşă o piatră preţioasă, tămăduitoare de multe boli.

După Ziua Crucii nimănui nu-i mai e îngăduit să ucidă şerpi.

Ziua Crucii e ziua şarpelui, nu se taie lemne, ca să nu vină şerpii la case. Este ziua care marchează schimbarea anotimpurilor. Este şi ultima zi în care se culeg buruieni de leac.

Acum începe culesul viilor, se ţin slujbe speciale de binecuvîntare a rodului şi a butoaielor pentru vin. La cules, se lasă păsărilor ultimul buştean al viei considerat „strugurele lui Dumnezeu“.

Cînd pe om îl apucă o spaimă, îi trece dacă îşi aduce aminte în ce zi a săptămînii a fost în anul acela Ziua Crucii. Fragii găsiţi după ce trece Ziua Crucii nu trebuie mîncaţi, fiind socotiţi ai morţilor. Perele culese de Ziua Crucii sînt bune de bubă rea.

Dacă mai tună după Ziua Crucii, toamna va fi lungă.

Cine lucrează de Ziua Crucii se va îmbolnăvi de boală grea.

Credincioşii nu au voie să lucreze pe 14 septembrie pe câmp sau prin casă şi li se impune şi o restricţie culinară. În această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu crucea.

Ziua Crucii este considerată în popor vestitoarea toamnei şi e cea mai indicată zi în zonele viticole pentru a începere culesul viilor. Nu trebuie culeşi însă şi strugurii din utlima tufă de vie, aceştia fiind consideraţi „Strugurii lui Dumnezeu”, o ofrandă.