„Nemtesc”. Aspiratorul de la Peles, comandat de Carol I acum 116 ani, functioneaza impecabil si inca este tehnologie noua in România

(Last Updated On: October 26, 2017)

Avangardistul aspirator central instalat la Castelul Peleş în 1901, de regele Carol I, funcţionează şi astăzi. Instalaţia veche de peste un veac, dar încă nouă pentru România, realizată de firma germană Brevets Herz-Kozac (BVC), face ca praful să fie captat la subsolul castelul în recipiente cu apă, iar aerul să fie eliminat afară.

Montat în 1901, aspiratorul central a fost realizat de firma Brevets Herz-Kozac şi funcţionează după următorul principiu: două electromotoare pun în funcţiune două pompe de vid, fabricate la Viena. Aceste pompe creează vacuum în canalele de absobţie, care au formă cilindrică, cu diametrul de 30 milimetri şi sunt montate în pereţi.

646x404
La aceste „prize de aer” se racordează prin înfiletare furtunuri cu perii. Praful aspirat prin acestea este condus spre două vase în formă de clopot cu diametrul de 500 de milimetri, prevăzute în partea inferioară cu recipiente detaşabile, cu apă în care se reţine praful, iar aerul curat se elimină în exterior.

Concret, pentru a aspira covoarele preţioase, tablourile, stucaturile şi obiectele de artă din castelul devenit muzeu, nu este nevoie decât de un furtun obişnuit de aspirator, cu perie, care se leagă la priza specială din zid. Instalaţia este şi extrem de silenţioasă pentru că pompele de aer se află la subsol, iar motoarele comunică în fiecare încăpere cu ajutorul conductelor îngropate în pereţi. (sursa: adevarul.ro)

Este nevoie doar de un furtun conectat la o priză pentru ca aspiratorul să-şi facă treaba Cu o vechime de aproape 115 ani, instalaţia a fost oprită temporar doar în anii ’70, însă în 2011, reprezentanţii firmei BVC, care există şi astăzi, şi-au propus să repună în funcţiune aspiratorul, lucru care le-a ieşit de minune, demonstrând că o tehnologie veche poate fi adaptată vremurilor moderne cu rezultate foarte bune.