Istoria singurei cetati dacice din Serbia. Ce se stie despre modul in care a fost cucerita Jidova de romani

(Last Updated On: July 9, 2015)

Cetatea Jidova se află în apropierea localităţii Grebenaţ, din districtul sârbesc Banatul de Sud (Voivodina). Este un sat cu puţin peste 1.000 de locuitori, dintre care 82% sunt etnici români. Cetatea Jidova este unica cetate dacică de astăzi care a rămas pe teritoriul Serbiei.

Ea se află în apropierea satului Grebenaţ, din Banatul sârbesc. Cel mai apropiat oraş este Bela Crkva (Biserica Albă), de la graniţa cu România, la 110 kilometri de Timişoara.

Se presupune că, în Epoca Bronzului, dacii ar fi construit în zonă cinci cetăţi, drept sistem de apărare. Aceste cetăţi au fost ridicate în apropierea satelor Oresat, Dupliaia şi Grebenaţ, care la ora actuală se află printre cele mai vechi aşezări cu populaţie românească din Banatul sârbesc.

1

Prezenţa românilor este atestată de la începutul secolului al X-lea. Există o cruce de piatră la cimitirul din Grebenaţ din anul 1297 şi există document atestat la Viena din anul 1345 despre un proces la tribunal între familia Luca şi o altă familie.

Rămăşiţele cetăţii dacice se găsesc la câteva sute de metri de satul Grebenaţ. „Se spune că ultimele pregătiri ale romanilor în luptele lor cu dacii au avut loc în primăvara anului 101. Se spune că cetăţile dacice din jurul satelor noastre vecine au fost primele cetăti dacice atacate de legiunile romane care au trecut râul Dunărea pe ţărmul stâng la Banatska Palanka (Translederata). (sursa: adevarul.ro)

1

În perioada anilor 101-107 au trecut Dunărea şi au ocupat cetăţile dacice la Grebenaţ, Oresat şi Dupliaia. Cetătile dacice au devenit castre romane”, a scris profesorul Sorin Lăpădat, pentru situl Asociaţiei Românii Independenţi din Serbia.