Astazi România sarbatoreste Ziua Imnului National, „Desteapta-te, române”

(Last Updated On: July 29, 2015)

România sărbătorește astăzi Ziua Imnului Național. „Deșteaptă-te, române” a fost ales imnul țării imediat după revoluția din 1989, fiind consacrat prin Constituția din 1991.

Ziua de 29 iulie a fost desemnată Ziua Imnului Naţional al României printr-o hotărîre a Senatului României din 18 mai 1998, iar în fiecare an, pe 29 iulie au loc manifestări oficiale prin care se marchează această sărbătoare naţională.

„Deşteaptă-te, române!“, cîntecul patriotic cu care se identifică românii, are o istorie lungă care începe la Braşov. Titlul iniţial al poemului lui Andrei Mureşianu a fost „Un răsunet“ şi a fost publicat la Braşov, în numărul 25 din 21 iunie 1848 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură“, informează monitorulexpres.ro

După unele surse, muzica actualului imn al României nu i-ar aparţine nici lui Anton Pann, nici lui George Ucenescu, ci ar fi inspirată dintr-o veche melodie religioasă, „Din sînul mamei mele“. Cert e că versurile şi melodia s-au îmbinat atît de armonios, încît „Deşteaptă-te, române!“ a fost învăţat repede şi s-a răspîndit în toate colţurile principatelor, devenind, aşa cum îi spuneau paşoptiştii, Marseilleza românilor.

A fost cîntat mai întîi în Şchei, de un grup de braşoveni patrioţi. „Deşteaptă-te, române!“ i-a însufleţit pe soldaţii români în Războiul de Independenţă şi în cele două războaie mondiale.

Imediat după instaurarea dictaturii comuniste la 30 decembrie 1947, a fost interzis, intonarea şi fredonarea cîntecului fiind pedepsite cu închisoarea. Dar nu a fost uitat. Începînd cu 1970, melodia a putut fi din nou cîntată, dar nu cu versurile originale.

La revolta de la Braşov din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la Uzina de Autocamioane au redeşteptat conştiinţele românilor cîntînd această melodie pe străzile oraşului. În zilele Revoluţiei din 1989, românii au luptat cîntînd vechiul cîntec patriotic. „Deşteaptă-te, române!“ a fost declarat imn oficial al României în 1990. Timp de cîţiva ani, a fost şi imnul naţional al Moldovei, înlocuit în 1994 cu „Limba noastră“.

Imnul nostru a fost înregistrat în studio în anul 1900, dar nu în România, ci în SUA, în interpretarea solistului Alexandru Paşcu. Zece ani mai tîrziu, a fost imprimat şi în variantă instrumentală, apoi una corală. „Deşteaptă-te, române!“ este astăzi un cîntec melodios, care ne reprezintă şi care ne face inimile să tresară.