(Video) Simboluri masonice in operele unor pictori români celebri. Expozitie la Palatul Parlamentului

(Last Updated On: June 11, 2015)

Pictori celebri de la noi, din interbelic, au fost masoni şi au strecurat în lucrările lor simboluri masonice. Câteva dintre lucrările lor, dar şi altele, ale unor nume contemporane, au fost expuse la Palatul Parlamentului.

Muzicieni sau pictori, mulţi dintre artiştii români celebri ai tututor timpurilor au fost masoni. Puţini ştiu că Gheorghe Asachi, unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a şi pictat. Şi cu atât mai puţini ştiu  că era mason.

Sau că Theodor Aman şi celebrul Carol Stork strecurau în lucrările lor simboluri masonice. Câteva dintre operele acestor nume mari ale picturii româneşti interbelice, dar şi contemporane, au fost adunate într-o expoziţie în care ceea ce au în comun toţi este talentul şi masoneria.

Principalele simboluri masonice sunt cele „trei mari lumini”: „echerul”, „compasul” și „volumul Legii Sacre”, dar și litera „G”, scrisă în interiorul unui echer și al unui compas, care reprezintă de fapt inițiala cuvintelor „God” , „geometrie, generare, geniu, gnoză”.

Lucrarea artistului Răzvan Paul Mihăescu a fost cea care a dominat expoziţia.

Cuvintul „francmason”, înseamnă „zidar, constructor” şi reprezintă o moştenire a uneia din rădăcinile francmasoneriei: breasla zidarilor care construiau bisericile și catedralele din Evul Mediu.

Masoneria este „o asociație de oameni liberi și de bune moravuri care conlucrează pentru binele și progresul societății”. Membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale, prin inițiere, prin jurământul depus pe una dintre cărțile sfinte ale marilor religii si prin credința într-o „Ființă Supremă”, un „Mare Arhitect al Universului”. (sursa: stiri.tvr.ro)

Numărul francmasonilor în lume este de circa patru milioane.

Expozitia organizată la sala “Brâncuşi”, de la Palatul Parlamentului, poate fi vizitată până la sfârşitul lunii.