Ororile ascunse in inchisoarea CIA din România. The Guardian: Se faceau experimente pe oameni in centrele secrete de detentie

(Last Updated On: June 16, 2015)

Un document intern al CIA publicat luni de The Guardian amplifica scandalul inchisorilor secrete ale agentiei americane, dintre care una ar fi functionat si pe teritoriul tarii noastre.

Documentul, ale carui prevederi sunt inca in vigoare, arata ca CIA desfasoara de ani de zile un program de experimente pe oameni. Aprobat de George Tenet, directorul agentiei intre 1997 si 2004 (foto jos), actul le-a dat practic mana libera agentilor sa foloseasca tehnici extrem de brutale de interogare a suspectilor perfectionate in urma testarii lor de catre medici si de psihologi.

Medici si tortionari
Incepand din anii ’70, dupa dezvaluirea faimosul program MK-Ultra, Agentia Centrala de Informatii nu a mai avut dreptul sa faca experimente medicale pe suspecti fara consimtamantul acestora. Documentul publicat de “The Guardian” arata insa ca, inca dinainte de atentatele din 11 septembrie, CIA, sub conducerea lui George Tenet, si-a dat singura dreptul de face teste pe oameni, in principal pentru a-si eficientiza tehnicile de tortura.

61609592

Ca exemplu este dat Abu Zubaydah, suspect de terorism pe care s-a folosit pentru prima data tehnica simularii inecului (“waterboarding”), prilej cu care aceasta metoda de tortura a fost perfectionata cu concursul personalui medical al CIA, care ii sfatuia pe agenti ce sa faca pentru ca Zubaydah sa nu isi piarda cunostinta si in ce conditii sa fie torturat ca sa cedeze..

CIA vorbeste despre “conditii medicale riguroase”
Potrivit “The Guardian”, doctorii erau implicati in torturarea detinutilor si le dadeau sfaturi celor insarcinati cu interogarea acestora. Reprezentantii Agentiei sustin ca medicii din centrele secrete de detentie aveau doar rolul de a se asigura ca interogatoriile au loc “in conditii medicale riguroase”.

Raportul anchetei privind activitatile CIA prezentat Senatului american si publicat anul trecut de “Washington Post” arata insa ca doctorii faceau mult mai mult decat atat, implicandu-se activ in torturi si in perfectionarea acestora. Raportul arata si ca multi medici erau ingrijorati de faptul ca participarea lor la interogatorii reprezinta o incalcare a eticii medicale si juramantului hipocratic.
61266370

Cum au actionat medicii CIA de la baza din Romania
Acelasi raport arata ca “tehnicile extinse de interogare” – eufemismul folosit de Agentie pentru tortura – au fost utilizate si la inchisoarea CIA din tara noastra, iar numele lui Geoerge Tenet apare in discutie in repet. Printre suspectii care au ajuns in tara noastra, potrivit raportului Senatului, se numara Abu Faraj al-Libi, seful operativ al Al-Qaeda, care a fost torturat mai bine de o luna pana cand s-a plans ca nu mai aude, fiind apoi mutat la Guantanamo. In cazul lui al-Libi, medicii CIA au avut totusi un rol pozitiv: potrivit raportului, ei si-au exprimat ingrijorarea asupra unor „riscuri medicale si psihologice inacceptabile” daca se continua utilizarea torturii. (sursa: stirileprotv.ro)

La fel ar fi procedat doctorii inchisorii CIA din Romania si in cazul lui Abd al-Rahim al-Nashiri, considerat ca fiind cel care planifica operatiunile teroriste ale al-Qaeda. Unul dintre cei mai dificili detinuti, potrivit raportului Senatului SUA, Nashiri a fost supus la torturi greu de imaginat, ajungand sa fie hranit rectal. In cele din urma, in octombrie 2004 o evaluare psihologica a lui Nashiri realizata la centrul secret de detentie din Romania a fost folosita de CIA pentru a incepe discutia la cel mai inalt nivel despre incheierea programului de detentie.