Poltergeist de România: povestea romancei care a reusit cu puterea mintii sa ingrozeasca un sat intreg si sa uimeasca lumea stiintifica

(Last Updated On: June 26, 2017)

Eleonora Zugun, o botoşăneancă născută acum 110 ani, a fost numită de săteni „fata diavol“ şi a fost considerată responsabilă pentru fenomene paranormale terifiante. A stârnit şi interesul cercetătorilor din afara României, care au numit-o „Romanian poltergeist“. Unul dintre nepoţii Eleonorei povesteşte, pentru „Weekend Adevărul“, ce-şi aminteşte despre „demonii“ din viaţa mătuşii sale.

În 1926, un renumit parapsiholog britanic, Harry Price, a dus-o în Londra pe o tânără pe care o numea „fata diavol“. Pe numele ei adevărat Eleonora Zugun, fata avea 13 ani şi era născută în satul Talpa din judeţul Botoşani. Despre ea se spunea că este posedată de un poltergeist (un spirit neliniştit, malefic), fiind capabilă să mute şi să arunce obiecte oricât de mari şi de grele ar fi fost. Totodată, la intervale regulate, Eleonora Zugun se umplea de stigmate: muşcături, zgârieturi, umflături de origine necunoscută.

627x0 (5)

A fost dusă în Londra pentru a fi studiată de specialiştii englezi de la Laboratorul Naţional de Cercetare Psihică, după ce îi uimise pe savanţii vienezi, care au cercetat-o la rândul lor.

Interesaţi de cazul ei au fost nu numai specialiştii în fenomene paranormale, ci şi trei membri ai Societăţii Regale din Marea Britanie: dr. R.J. Tillyard, dr. R. Fielding-Ould şi profesorul Edward Heron-Allen. Era de 11 luni în Londra, iar fenomenele paranormale din laboratoarele institutului britanic se înmulţeau. Presa Commonwealth-ului dezbătea cu lux de amănunte cazul şi vorbea aproape zilnic despre „fata poltergeist“ din România.

Un grup de persoane servea ceaiul în laborator, când Eleonora a ridicat ceaşca de pe masă, după care a ţipat şi a tras repede mâneca hainei de pe antebraţ. Brusc, îi apăruseră urme de dinţi adânc înfipţi în carne, ca şi cum cineva ar fi muşcat-o cu sălbăticie. Urmele dinţilor s-au colorat din roşu în alb, transformându-se în umflături uriaşe. Într-o oră dispăruseră fără urmă“, se preciza în articolul „Fenomene uluitoare: fată posedată de diavol“, apărut în pagina 29 a publicaţiei „Sunday Mail“ din Brisbane, Australia, pe 12 decembrie 1926.

Nepotul Eleonorei Zugun precizează că totul a început când Eleonora avea 7 ani. Tot soiul de fenomene paranormale s-au dezlănţuit în Talpa din acel moment. Oamenii erau înfricoşaţi. „Mi s-a povestit că, atunci când era mică, mergea pe drum şi pietrele de pe marginea drumului se aliniau şi mergeau paralel cu ea. Apoi s-a întâmplat că săreau şi veneau în casă tot felul de lucruri, inclusiv pietre de la râu şi spărgeau prin casă. Odată, un vânător a fost chemat de bunicu’ să vadă ce se aude în pod. Când a urcat omul s-a trezit lovit şi bătut de tot felul de obiecte, de cartofi, de tot ce era pe acolo“, povesteşte Marcel Zugun.

627x0 (4)

Ba mai mult, Eleonora ar fi fost capabilă să şi controleze astfel de fenomene, răzbunându-se pe cei care o umileau prin sat. „Se spune că vărul ei o bătea când era mică. Şi ea îi tot spusese: «Nu mă mai bate, că am să te fac să umbli în fundul gol prin sat». Şi el nu a băgat-o în seamă şi i-a tras o palmă. Nu au trecut zece minute şi vărul ei umbla gol-puşcă prin mijlocul satului, rătăcit tot“, spune Marcel Zugun din ce i s-a transmis din familie.

Marcel Zugun spune că în sat circulă teoria că mătuşa sa fusese „vrăjită“ de bunica ei, de la Buhai, prin intermediul unor mărgele.Totuşi, concluziile publicate de Harry Price în urma cercetărilor în cadrul Laboratorului Naţional de Cercetare Psihică din Londra, au fost altele: „Stigmatele îi apar spontan în diferite părţi ale corpului Eleonorei. Nu poate fi considerată responsabilă în mod conştient pentru producerea acestora. În condiţii ştiinţifice ideale, s-a observat că mici obiecte din apropierea Eleonorei se pot mişca fără ca tânăra să le atingă“, potrivit articolului „O fată «fantomă» din România. Mister neelucidat după o serie de teste“, publicat în „The Adverteiser“ pe 16 aprilie 1927. (sursa: adevarul.ro)

În acelaşi articol, se încearcă o explicaţie: „Se sugerează că fata, speriată încă de foarte mică de poveştile cu «draci» spuse de ţăranii din satul ei, a dezvoltat complexul «dracul». Iar psihicul ei îi provoacă, prin mecanisme necunoscute, răni pe corp. Pentru capacităţile de a mişca obiecte fără a le atinge nu s-a găsit o explicaţie“. Confecţioneră şi căsătorită de două ori În 1928, când Eleonora Zugun a împlinit 15 ani, fără niciun eveniment marcant sau tratament, a devenit o adolescentă normală. Pur şi simplu nu-i mai apăreau semne şi nici nu mai părea „bântuită“ de vreun duh. Automat a fost trimisă în România. Nu mai avea nimeni ce studia la ea. A devenit confecţioneră la Bucureşti. „A dus o viaţă normală de la 15 ani. Nu s-a mai întâmplat nimic. Nici ea nu mai vorbea despre asta. Greu de tot o convingeai să spună ceva. A stat şi la Bucureşti, după aceea s-a întors la Talpa, apoi s-a mutat la Dorohoi. Acolo s-a căsătorit. A divorţat şi s-a recăsătorit tot acolo. La Dorohoi este şi înmormântată. A trăit 83 de ani. Era foarte bună la suflet şi ne plăcea să stăm cu ea. Nu avea nimic rău“, spune Marcel Zugun.