Comoara gasita de un tanar, intr-o padure de pe Valea Streiului: inele, podoabe cu forme ciudate si un topor vechi de peste doua milenii

(Last Updated On: June 3, 2015)

Un tânăr din județul Hunedoara a găsit o mai multe obiecte de bijuterii antice, cu forme ciudate, precum și un topor vechi de peste 2000 de ani.

Hunedoreanul a predat cele 11 obiecte la Primăria Băcia, comună pe raza căreia se află locul unde au fost făcute descoperirile. „Este prima dată când la sediul primăriei a venit cineva cu o astfel de solicitare, de a anunţa autorităţile despre descoperirile arheologice făcute. Zona Băciei are o istorie bogată, iar de-alungul timpului au fos numeroase descoperiri de vestigii dacice şi romane”, a afirmat Nicolae Panţa, primarul comunei Băcia.

Comoara conţine zece obiecte de podoabă şi bijuterii, majoritatea de bronz, dar şi un topor cu o vechime între 2.000 şi 2.500 de ani, potrivit autorului descoperirii. Obiectul care pare cel mai valoros este un inel de material galben, cu o inscripţie ciudată, o bijuterie unicat, consideră cel care a găsit piesele.

1

Tezaurul din pădure a fost scos la iveală de un tânăr din Hunedoara, cu ajutorul unui detector de metale.

Tânărul, care nu a dorit să îşi dea numele, a mai găsit mărgele, pandantive, inele de bronz şi obiecte de forma unei linguri. „Sunt pasionat de arheologie iar aceste obiecte pe care le consider valoroase reprezintă prima mea descoperire. Cred că unele dintre ele au peste 2.000 de ani vechime. Pe cele mai multe le-am găsit sub o piatră, la circa jumătate de metru adâncime. Cea mai ciudată dintre ele este o mărgea care la lumină îşi schimbă culoarea”, a afirmat tânărul, citat de adevarul.ro

Legenda spune că înainte ca Dacia să fie cucerită de romani, Decebal ar fi ascuns o parte din comori pe Valea Streiului, în albia râului Sargeția (Strei), care curegea în aproprierea capitalei Sarmizegetusa Regia.