Sarbatoarea Inaltarii este o zi de impacare. Astazi sint Mosii de Ispas. Vezi ce trebuie sa faci

(Last Updated On: May 21, 2015)

Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi, la 40 de zile după Înviere, Înălţarea Domnului, sărbătoare care poartă în popor şi numele de Ispas. Este şi ziua Eroilor în Biserica Ortodoxă Română şi un prilej de pomenire a morţilor, de această sărbătoare fiind legate mai multe superstiţii şi obiceiuri populare.

Potrivit cărţii biblice „Faptele Apostolilor“, Mîntuitorul Iisus Hristos, după Înviere, s-a arătat ucenicilor, timp de 40 de zile, după care, în prezenţa lor, s-a înălţat la cer.

(sursa: monitorulexpres.ro)

În acel moment, Hristos şi-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfînt prevestind astfel Rusaliile, cînd Sfîntul Duh s-a pogorît asupra apostolilor, înzestrîndu-i cu cunoaşterea limbilor străine, pentru a propovădui cuvîntul Domnului. Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Paşti, numai duminica.

Potrivit tradiţiei, locul de pe care Mîntuitorul Hristos s-a înălţat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Măslinilor. Micuţa capela rotundă de acolo păstrează încă o piatră imprimată cu urma piciorului lui Hristos. Capela Înălţării Domnului este un loc de închinăciune atît pentru creştini, cît şi pentru musulmani.

Moşii de Ispas

Sărbătoarea Înălţării este o zi de împăcare, de reconciliere cu rudele şi prietenii în comunitatea în care au domnit resentimentele. În familia care respectă aceste tradiţii va domina veselia, iar necazurile şi ghinioanele se vor îndepărta de gospodăria respectivă. În această zi, salutul credincioşilor este: „Hristos S-a înălţat!“, iar răspunsul este „Adevărat S-a înălţat!“.

Înălţarea este celebrată atît în Răsărit, cît şi în Apus, la 40 de zile după Paşti, întotdeauna într-o zi de joi. La noi, de Înălţare, în anumite zone ale ţării se ţin Moşii de Ispas, iar casele şi mormintele sînt împodobite cu crengi de paltin şi la ferestre se pun frunze de leuştean. Se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pîine caldă, brînză, ceapă verde şi rachiu. Sînt marcate vitele şi se taie mieii. Ziua Înălţării este ultima zi în care se mai pot roşii ouă şi în care se mai foloseşte salutul pascal „Hristos a înviat!… Adevărat a înviat!“, dar mai ales în forma adaptată: „Hristos S-a înălţat!… Adevărat S-a înălţat!“.

Obiceiuri de Ispas

• Nu trebuie să ne certăm cu nimeni în ziua praznicului şi nu trebuie să încurajăm resentimentele. Dacă respectăm această datină, duşmanii nu vor avea putere asupra noastră şi vom fi mai sănătoşi tot anul
• Se poartă foi de nuc la brîu, pentru că şi Hristos şi-a pus cînd s-a înălţat.
• Se crede că cine moare de Ispas ajunge în Rai
• În ziua de Ispas nu se dă foc şi sare din casă; foc, pentru că tot anul vei avea huit, vor avea oamenii inimă rea în casă ca focul; şi sare nu se dă, pentru că vacile nu vor avea smîntînă.
• Ce se seamănă după Ispas nu rodeşte
• În ziua de Înălţarea Domnului, femeile care au în familie morţi împart azime calde, ceapă verde şi rachiu pentru sufletele morţilor, crezîndu-se că în acea zi se înalţă sufletele lor la cer şi să aibă merinde de drum.
• Femeile împart lapte dulce fiert cu păsat.