Planurile lui Hitler in România: Tunel prin Carpati si Canalul Dunare – Marea Neagra

(Last Updated On: May 14, 2015)

Ideea construirii canalului Dunăre-Marea Neagră i-a aparţinut lui Adolf Hitler. Aproape toată lumea ştie despre ctitoria-preferată a lui Nicolae Ceauşescu că a fost preluată de la Gheorghiu-Dej.

Însă acesta a început lucrările după planuri concepute la comanda lui Antonescu, în 1941. Mareşalul primise ordine de la dictatorul nazist să construiască două căi strategice de transport a petrolului din Valea Parhovei: un tunel pe sub Carpaţi şi canalul Dunăre-Marea Neagră.

La începutul celui de al doilea Război Mondial, România era al patrulea producător de petrol din Europa, iar Hitler avea mare nevoie de ţiţeiul din Valea Prahovei.

În dorinţa de a avea o cale de transport ieftină, cu o capacitate mult mai mare şi care nu putea să fie bombardată, Hitler i-a cerut lui Antonescu să proiecteze şi să demareze lucrările la ceea ce avea să devină ctitoria epocii Ceauşescu, Canalul Dunăre-Marea Neagră, potrivit tvr.ro.

Însă înfrângerea Germaniei pe Frontul de Est pune capăt proiectului. Dar armata germană a lucrat intens la celălalt plan: construirea unui tunel pe sub Carpaţi.