Piramide antice in Romania la Apold, Podisul Tarnavelor

(Last Updated On: April 28, 2017)

Zone cu piramide de pământ se întâlnesc şi la noi în ţară, în câteva locuri. Sunt cunoscute Piramidele de la Şona, poate cele mai celebre. Se pare ca în Podişul Transilvaniei există mai multe locuri unde s-au format astfel de piramide.

Unul dintre acestea se află în apropierea localităţii Apold, din judeţul Mureş. Apold se găseşte la aproape 15 km de Sighişoara.piramide_apold_01

piramide_apold_03(foto: romania-natura.ro)

Această grupare de tumuli de la Apold ar putea adăposti rămăsitele pământesti ale unor războinici celţi căzuţi poate chiar în luptele cu triburile dacice în timpul invaziei podisului transilvan sau două secole mai tarziu, la momentul retragerii spre vest, scrie historia.ro

Aşezarea Apold exista cu mult timp înainte de venirea coloniştilor saşi în sec XII. De asemenea o aşezare veche, localitatea Brădeni, fostă Henndorf, este atestată documentar sub denumirea de „terra Heen” încă din anul 1297.

piramide_apold_07

piramide_apold_12Este  lucru cert ca aşezările omenesti de pe aceste meleaguri au o vechime cu mult mai mare, locuite fiind fie de daci, celţi, huni, goţi, gepizi, avari, pecenegi sau cumani.