Movilele din zona Ibanesti sau Corjauti, mormintele urieşilor?

(Last Updated On: April 28, 2017)

În judeţul Botoşani, un teritoriu pe care oamenii au locuit de peste 40.000 de ani, sunt numeroase legende dar şi locuri misterioase, care şi astăzi cu greu pot fi descifrate chiar de specialişti. Printre cele mai renumite legende şi locuri misterioase ale Botoşaniului se numără catacombele vechiului târg, iazurile fără fund şi mormintele urieşilor.

Pe teritoriul judeţului Botoşani, oamenii, inclusiv rasele dispărute, precum omul de neanderthal au locuit areale întinse încă de acum peste 40.000 de ani îHR.627x0 (1)

În unei locuiri milenare, cultura populară botoşăneană s-a umput de legende, unele din timpuri imemoriale, iar multe zone ale judeţului păstrează încă locuri misterioase, despre care până şi oamenilor de ştiinţă le este greu să se pronunţe.

”Din legendele culese din zona Ibăneşti sau Corjăuţi dar şi din alte zone ale judeţului unde se află aceste movile, reiese că ar fi fost morminte de uriaşi. Bătrânii în general, cei care mai păstrează aceste poveşti spun că aici ar fi trăit uriaşi, care cu timpul au dispărut. Movilele reprezintă mormintele lor.1

La Ibăneşti şi Dragalina este o legendă interesantă privind uriaşii”, spune Margareta Mihalache, etnograf din Botoşani. Mai precis legenda de la Ibăneşti spune, că iazul Dragalina, ar fi urma unui uriaş, dar şi movila unde ar fi fost îngropat. (sursa: adevarul.ro)

 

Totodată la Corjăuţi , bătrânii povestesc că în movila aflată la marginea satului s-ar afla un copil de uriaş, ucis în luptele cu oamenii. Istoricii locali spun însă că aceste movile sunt defapt tumuli, morminte ale populaţiilor migratoare, fie din epoca bronzului, fie turcici fie de origine mongolă. Cu toate acestea până în prezent niciunul dintre aceşti tumuli nu a fost explorat pentru a fi formulată un punct de vedere clar.