Crucea de pe Caraiman, in Cartea Recordurilor din 2014. Comunistii au vrut sa-i taie bratele

(Last Updated On: May 15, 2015)

Crucea de pe Caraiman, unul dintre cele cunoscute monumente ale României, este, totodată, deţinătoarea câtorva superlative naţionale şi mondiale.

În 2014, construcţia a intrat în Cartea Recordurilor Monument naţional de clasa A, Crucea Eroilor Neamurilor sau Crucea de pe Caraiman, a fost construită între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuţi în Primul Război Mondial. O construcţie 100% românească, impresionată încă de la inaugurare, a devenit cel mai cunoscut reper al Văii Prahovei, dar şi unul dintre simbolurile naţionale ale României.

foto: cruceacaraiman.ro

foto: cruceacaraiman.ro

În Cartea Recordurilor din 2014

În 2014, Crucea de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai înaltă cruce din lume (39,30 m), amplasată pe un vârf montan, la peste 2.291 metri, foarte aproape de cota atinsă de Vârful Caraiman (2.386 metri). Reprezentanţii Guinness World Records au înmânat, în februarie 2014, certificatul oficial care atestă această performanţă, oficialilor din Buşteni. Monumentul a fost verificat de către experţii Guinness pe 14 august 2013. Crucea este unică în lume atât prin altitudinea amplasării, cât şi prin dimensiuni.

Cea mai înaltă structură metalică situată într-o zonă montană, la inaugurare

În 1928, la inaugurarea sa, „Crucea de pe Caraiman“ era cea mai înaltă structură metalică situată într-o zonă montană. Era comparată, încă din momentul finalizării lucrărilor de execuţie, o construcţie comparabilă ca realizare inginerească şi simbolistică, cu turnul Eiffel din Paris, Statuia Libertăţii din New York sau Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

Scopul monumentului a fost o vizibilitate cât mai mare

Crucea a fost realizată din iniţiativa Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria ai României, în perioada 1926-1928 „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei” aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului. Inaugurarea şi sfinţirea monumentului au avut loc pe data de 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci. (sursa: adevarul.ro)

Comuniştii au vrut să-i taie braţele

Până la instalarea regimului comunist în 1948, Crucea era aprinsă în noaptea de Sfânta Maria, pe 15 august, dar şi de Înălţarea Domnului, când este şi Ziua Eroilor. În perioada regimului comunist, monumentul a fost ameninţat de mutilare. În epocă s-a vehiculat ideea ca braţele crucii să fie tăiate, iar în vârful coloanei rămase să fie montată o stea roşie.

Este iluminată de 300 de becuri

La început, iluminatul monumentului s-a făcut cu ajutorul generatorului de energie electrică localizat în soclul din beton armat, însă în anul 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic naţional. În prezent, odată cu lăsarea întunericului, Crucea de pe Caraiman este iluminată cu 300 de becuri de câte 500 W fiecare şi poate fi văzută de la zeci de km depărtare, de pe Valea Prahovei.