Triunghiul Bermudelor din Marea Neagra: misterele unei anomalii magnetice, care face sa dispara navele

(Last Updated On: May 14, 2016)

Lucruri stranii se petrec în Marea Neagră, iar cercetătorii s-au apropiat de acest loc pentru a studia fenomenele care au asemănat-o cu Triunghiul Bermudelor.

Potrivit ultimelor rapoarte, în Marea Neagră ar fi dispărut inexplicabil mai multe nave, iar anomaliile magnetice au îndreptat atenţia oamenilor de ştiinţă asupra acestui loc care pune şi România pe harta misterelor, anunta  adevarul.ro.

Marea Neagră, locul în care tot mai mulţi specialişti spun că ar fi avut loc Potopul lui Noe, este un tărâm din ce în ce mai explorat.

Un studiu realizat de specialişti de la Harvard, în colaborare cu NASA scoate în evidenţă anomaliile magnetice care se produc în mai multe zone. În unele locuri există depozite feroase care apar de regulă în cazul unor fenomene geologice atipice.

Există voci care spun că ar fi vorba şi despre anomalii „malefice”, cunoscute şi relatate în diverse feluri încă din antichitate. O explicaţie pare să vină chiar de la un specialist român, conferenţiarul Cristina Dobrotă, de la Laboratorul de Exobiologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, care susţine că în Europa ar exista doi poli de anomalii magnetice, unul dintre aceştia fiind în Marea Neagră, undeva în dreptul Krivoirog.

Zona a fost controlată multă vreme de armata rusa, iar informaţiile erau absolut secrete. După dezbinarea Uniunii Sovietice, multe dintre dosarele secrete au fost făcute publice. Astfel s-a aflat că în mai 1944, triunghiul magnetic misterios a înghiţit un crucisător rusesc  chiar ziua în amiaza mare, la 70 de kilometri sud de Crimeea.

Totul a fost văzut de căpitanul unui alt vapor care spune că cruciţătorul a fost învăluit brusc de o ceaţă neagră, după care a dispărut. Două luni mai târziu, cinci avioane militare aflate în recunoaştere în zonă au intrat şi ele pentru câteva secunde în ceaţa neagră, cu sclipiri verzi, şi au dispărut definitiv de pe radare.

Un an mai târziu, alte cinci bombardiere ruseşti aveau aceeaşi soartă: potrivit relatărilor de pe staţiile radio, avioanele au intrat brusc într-o ceaţă neagră, după care au dispărut definitiv.

Cum totul se întâmpla pe timp de pace, s-a considerat că a fost vorba despre un accident, dar nimeni nu a găsit vreo rămăşiţă a acelor avioane. O jumătate de secol mai târziu, un avion uşor grecesc dispărea la 30-40 de kilometri de zona ţărmului românesc. Presă grecească atrăgea atenţia autorităţilor care semnalau avioanelor oficiale că zona ar trebui evitată că ar face bine dacă ar anuţa şi deţinătorii de avioane uşoare de acest risc, evistând astfel producerea unor tragedii.

Cea mai spectaculoasă dispariţie a fost în 1991, atunci când 80 de lucrători ruşi de pe o platformă de foraj marin a pierdut legătura cu baza de la ţărm.

Un an mai târziu a fost descoperită plutind în derivă, la 80 de kilometri distanţă de locul în care fusese dată dispărută. Indiciile de la bord erau că cei 80 de pasageri ar fi părăsit instant platforma, fără să-şi ia bagaje sau să aranjeze lucrurile.

În vreme ce specialiştii occidentali cred că frecvenţa anomaliilor petrecute în zonă este destul de mică, mai ales că oamenii ştiu despre „blestemul” zonei, cei ruşi spun că din contra, frecvenţa este mare: una la două zile. Aceasta anomalie magnetica se deplaseaza lent prin Marea Neagra. Se presupune ca va ajunge curand si in litoralul romanesc, intrucat zona se deplaseaza momentan spre Sulina.