Traditii in a doua zi de Paste

(Last Updated On: April 13, 2015)

Udatul fetelor este un obicei păstrat cu sfinţenie în multe zone din Transilvania. Se spune că fetele stropite astăzi cu parfum vor fi frumoase şi vor mirosi bine tot anul. Un obicei unic, vechi de sute de ani, se desfăşoară în a doua zi de Paşte în comuna Şugag, judeţul Alba.

Tinerii căsătoriţi în ultimul an primesc chiar în curtea bisericii, pe lângă binecuvântarea preotului, şi cadouri din partea naşilor, a rudelor şi prietenilor.

În satul Vad, din Ţara Făgăraşului, este sărbătorit cel mai harnic tânăr din localitate, care a ieşit primul la arat în acest an, potrivit digi24.ro.

El va fi scufundat în râu şi îi va stropi pe săteni, care vor avea astfel un an rodnic şi îmbelşugat.

foto: mytex.ro

foto: mytex.ro

 

În Braşov, Junii Tineri ies astăzi la stropit. În frunte cu lăutarii care le cântă din cobză, tinerii iau la rînd casele cu fete nemăritate.

In fruntea alaiului merg lautarii, iar junii incing hore, spun strigaturi si canta tot drumul pana la casele fetelor. Cand ajung la tinerele nemaritate, le stropesc cu parfum. Aici sunt serviti cu oua rosii, vin, iar fetele le prind cate o floare la butoniera. Ritualul stropitului se termina seara tarziu, dupa ce junii tinerii au trecut pe la toate casele fetelor nemaritate, potrivit adevarul.ro.