Tablitele de la Tărtăria, cu cea mai veche scriere din lume, apreciate doar de straini. In România nimeni nu are curaj sa faca un muzeu

(Last Updated On: June 17, 2017)

România se poate mândri cu o descoperire unică în lume, dar pe care doar străinii o apreciază. În localitatea Tărtăria din județul Alba arheologii au găsit mai multe tăblițe de lut, care conțin, spun unii, cea mai veche scriere cunoscută din lume.

Deși oamenii așteaptă de ani de zile înființarea unui muzeu care să le pună satul pe harta turistică, tăblițele pot fi admirate doar la Cluj.

vdvdvd

Povestea tăblițelor de la Tărtăria începe în anul 1961. Atunci, profesorul Nicolae Vlasa a descoperit într-un bordei trei plăci de lut care aveau înscrise mai multe semne necunoscute. Datate cu 5.500 de ani înaintea erei noastre, tăblițele au stârnit dezbateri aprinse între specialiști și nu sunt puțini cei care susțin că aceasta ar fi cea mai veche scriere din lume.

Multe dintre semnele de la Tărtăria se regăsesc în alfabetul fenician, etrusc sau în cel grec.

”Au făcut legături cu scrierile străvechi. cele din Mosopotania, cele din Orientul apropiat, în special cele de la Troia. Acum avem dovada că ele sunt mai vechi decât scrierea sumeriană, că ele țin de o scriere din zonele noastre”, explică istoricul clujean Gheorghe Lazarovici, citat de citynews.ro.

În prezent, tăblițele sunt păstrate la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, fără a fi însă expuse publicului. Ele sunt arătate doar în cadrul unor expoziții ocazionale, spre nemulțumirea locuitorilor din Tărtăria. Aceștia se plâng că localitatea lor ar trebui să primească recunoașterea pentru această descoperire.

”Vă dați seama dacă este cea mai veche scriere din lume ar fi trebuit să avem un ditamai monumentul, un muzeu…. S-a făcut un spectacol, un simpozion acum 15 ani la care a participat și domnul Păunescu și atunci s-a promis că o să se facă un muzeu, dar asta a fost tot”, spune un localnic din Tărtăria.

Astfel, deși de ani de zile se vorbește despre înființarea unui muzeu în micuța localitate, totul a rămas la stadiul de proiect. Chiar și cei care ar trebui să rezolve problema izbucnesc în râs atunci când vorbesc de acest lucru.

”Proiectul e la nivel doar de…cum se gândește acum. Încă nu e pus pe tapet, dar sunt șanse să se realizeze. Mă gândesc că de ani de zile se vorbește de chestia asta și nu s-a materializat. Nu am făcut prea multe”, recunoaște Gheorghe Mircea Linuț, viceprimarul comunei Sălicea, de care aparține Tărtăria.

În 2009, autoritățile locale au început să îi exproprieze pe cei care aveau teren în zona sitului arheologic. Specialiștii au făcut săpături pe aproape trei hectare și au descoperit mai multe amulete, săbii sau obiecte de ceramică. Niciuna nu a rămas însă în Tărtăria, ci au fost duse la Sibiu, la muzeul național Bruckental.