Misterele Romaniei: Locul unde a trait Ileana Cosanzeana si unde s-a refugiat Decebal inainte sa moara

(Last Updated On: September 13, 2016)

În Valea Zânelor, din Covasna, există o cetate dacică despre care legenda spune că ar fi fost ultimul refugiu al lui Decebal înainte ca acesta să moară. Despre cum şi-a găsit sfârşitul există tot mai multe controverse. Se mai spune că în valea Zânelor ar fi trăit Ileana Cosânzeana, cea mai frumoasă pământeancă.

Cetatea dacică din Valea Zânelor este una dintre cele mai bine conservate din România.

14341708_305473809820163_847420330_n

Potrivit site-ul Muzeului Naţional al Carpaţilor, primele săpături arheologice au fost iniţiate de cercetătorul clujean Alexandru Ferenczi în anii 1942-1943, care a reuşit să dezlege o parte din tainele cetăţii şi să demonstreze că cetatea a fost construită în epoca dacică.

Cercetările au arheologice au continuat până în 1968, când cetatea a fost abandonat, dar a fost răvăşită de căutătorii de comori dornici de îmbogăţire.

Marea parte a zidurilor a fost scoasă la iveală în 1995, după ce o furtună puternic a pus la pământ o întreagă pădure. Începând cu anul 1998 săpăturile au fost reluate de un grup cercetări din mai multe judeţe. Aici s-au descoperit bucăţi de ceramică, monede şi obiecte de cult, pe baza cărora specialiştii au stabilit că cetatea datează din secolele II-I î.e.n.

De ce au ales dacii această zonă pentru a construi cetatea este simplu. Era uşor de apărat deoarece pe o parte este o prăpastie şi duşmanii se puteau apropia cu greu. În plus,  în zonă au găsit piatră din belşug şi alte materiale de construcţie.

Cetatea dacică a avut cinci terase cu ziduri groase de piatră. (sursa: adevarul.ro)

Cum a murit de fapt Decebal – crimă sau sinucidere?

Legenda spune că cetatea din Valea Zânelor a fost ultimul loc de refugiu al lui Decebal, după ce a fost învins de romani. Se spune că aici a stat ultima oară conducătorul dac înainte să moară. Moartea lui Decebal  a atras tot mai multe dezbateri ale istoricilor în ultimii ani.

Cu toţii au învăţat la orele de istorie că Decebal s-a sinucis în anul 106 pentru a nu fi capturat de romani. Pe Columna lui Traian era detaliară clar sinuciderea şi mai multe scrieri ale vremii, citate în manual de istorie susţineau tot această variantă. Istoricul Dio Cassius (155-235, proconsul în Africa şi Pannonia) scria:

„Când a văzut Decebal că scaunul lui de domnie şi toată ţara sunt în mâinile duşmanului, că el însuşi este în primejdie să fie luat prizonier îşi curmă zilele. Capul său fu dus la Roma.“ (Fontes, vol. I, p. 695).