Ce nu ai voie sa faci inainte de Florii

(Last Updated On: April 4, 2015)

Tradiţia spune că înainte de Florii se strâng braţe întregi de ramuri înmugurite de salcie şi se duc la biserică, pentru a fi sfinţite de preot.

Numită şi Duminica Floriilor (sărbătorită anul acesta pe 5 aprilie), această zi este începutul sărbătorilor pascale şi se prăznuieşte cu o săptămână înainte de Paşti

Ramurile de salcie reprezintă renaşterea anuală a vegetației, dar şi ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus, atunci când a intrat în Ierusalim.

Creştinii împodobesc icoanele şi ferestrele cu coroniţe de salcie sfinţită şi le păstrează peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli, potrivit evz.ro

Pentru că aceasta este perioada în care pomii prind putere pentru a rodi, nu trebuie să plantezi pomi înainte de Florii.

Un ceremonial

Înainte de Florii, în unele zone ale țării are loc un ceremonial numit Lăzărița. Acesta este creat după modelul colindelor, dar la această tradiție particiă doar fetele. Una dintre ele trebuie să se îmbrace în rochie de mireasă și să colinde împreună în fața caselor unde sunt primite.