(Video) Balonul militar pe care armata româna se va baza pentru spionaj, in cazul unui razboi. Ce spun specialistii despre el

(Last Updated On: March 11, 2015)

In timp ce armata pregateste cele doua centre de comanda si control NATO de la Bucuresti, inginerii de la Agentia de tehnica militara ofera deja prototipul celui mai nou sistem de supraveghere.

Un balon portabil, dotat cu senzori si camere video performante, este spionul oficial al militarilor romani.

E rotund, mai mic decat un autoturism de oras. si spioneaza daca il trimiti in atmosfera. Balonul construit de militarii romani este echivalentul unui paznic care vede tot ce misca pe o raza de mii de metri.

Spionul se foloseste simplu. Este umflat si apoi ridicat la 150 de metri inalltime. In nacela, balonul are echipament video si senzori de miscare. Intr-o situatie de razboi, un asemenea paznic este vital.

Camerele video cu care este echipat pot surprinde orice miscare a inamicului, dandu-le posibilitatea militarilor sa se pregateasca din timp.

Este o premiera pe partea de cercetare militara si nu numai, in general pe componenta de securitate, pentru ca el poate fi folosit atat pentru observarea campului tactic, cat si utilizarea lor in zone de dezastre“, a spus Cosereanu Liviu, comandant ACTTM.

Nu este insa unicat. Alte structuri militare vand aerostate similare cu 1 milion de euro, al nostru insa va fi de zece ori mai ieftin.