Românii sarbatoresc astazi Buna Vestire. Ce trebuie sa faci in aceasta zi sfanta ca sa-ti mearga bine tot anul

(Last Updated On: March 25, 2015)

Sarbatoare mare miercuri, in lumea crestina. Este Buna Vestire, ziua in care Arhanghelul Gavril i-a adus Fecioarei Maria vestea ca-l va naste pe Iisus.

Potrivit traditiei, oamenii nu trebuie cu niciun chip sa se certe, pentru ca vor fi suparati tot anul. In plus, miercuri canta pentru prima data cucul – si cine-l aude, va avea noroc.

Pentru cei care tin postul Pastelui, e dezlegare la peste dar si ceilalti romani tin sa puna pe masa crap, salau sau pastrav – asa ca ieri a fost asalt in pescarii, si la raioanele de profil din supermarketuri.

In saramura clasica, sau in variantele mai sofisticate din restaurantele de lux, pestele va fi miercuri vedeta pe mesele romanilor, anunta stirileprotv.ro. Indiferent daca tin postul sau nu, oamenii vor sa respecte traditia. Mai ales ca magazinele se intrec in importuri exotice, iar bucatarii spun ca pestele nu e deloc greu de gatit.

Dincolo de masa festiva, sa nu uitam insa de incarcatura spirituala a sarbatorii. De Buna Vestire, credinciosii merg la Biserica, iar daca s-au spovedit – se impartasesc, si abia apoi se bucura de deliciile pregatite din peste. Traditia mai spune ca, in aceasta zi, oamenii nu au voie sa se certe, pentru ca altfel vor avea necazuri tot anul.

Buna Vestirea, sau Blagovestenia, este si o sarbatoare a primaverii. Se spune ca se intorc randunelele, iar cucul – canta pentru prima data anul acesta. Atentie mare insa, daca vreti sa va mearga bine: primul cantec al cucului trebuie asteptat in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare.